Många aktiviteter på kort tid för aktiva seniorer
Landet runt | SPF Norrbotten

Många aktiviteter på kort tid för aktiva seniorer

SPF Norrbotten
Publicerad 2018-06-04

Först en Kommunal information om Älvsbyns Översiktsplan och Trafikstrategi

Än en gång har SPF Seniorerna Pärlat bjudit in kommunala företrädare för att få veta mer om framtiden. Pensionärer är intresserade och vetgiriga.

Miljö / Byggchef Ingrid Karlsson inledde med att visa på kommunens ambition att välja hållbara alternativ för transporter, öka säkerheten för oskyddade trafikanter och samla fritidsområden på flera platser.  Det finns några begränsningar, så tex får man inte bygga högre än 20 m inom 5 mil från RFN. Kommunen siktar på att nå 10 000 invånare till år 2030. Det finns hopp om en utbyggnad av Lavergruvan och därför pekar man ut förtätningsområden.

Samhällsplaneraren Erik Isaksson presenterade en fördjupad Översiktsplan över tätortens områden Stigarna, Nybergshägnan, parkeringar, gamla ICA, Höken, Leken. Bostadsområden finns på Övra Byn, även plats för småindustri. En del parker ska bevaras t.ex.  Konradsparken, Lomtjärnsparken och Filadelfiaparken.

Kommunen ger möjlighet till att ta emot synpunkter på såväl Översiktsplanen som Trafikstrategiplanen fram till  den 12 juni.

Ett samarbetsavtal vad avser Seniorservice mellan Jobbcentralen och SPF Seniorerna Pärlan presenterades av Britt Hällerstrand och hennes medarbetare. En massa efterfrågade, hushållsnära tjänster kan erbjudas: hemstäd, flytthjälp, personlig service, gräsklippning och andra saker.

 

Årets vårresa gick till Skellefteå den 18 maj 2018

Valter Bergmark SPF Guldstaden möter upp inför guidningen på muséet

Resan planerades medan det var flera meter höga snödrivor men den genomfördes en härlig sommardag några veckor senare. En nästan fylld buss med pigga seniorer drog i väg söderut. Första anhalt var Byske Värdshus med gott morgonfika. På Nordanåområdet mötte SPF Guldstadens ordförande vänligt upp för att guida och visa på sevärdheter tillsammans med museichefen. Trevligt att möta människor från större föreningar och att också få veta något om Forntiden av en som var insatt i samlingarna. Efter en god lunch på Värdshuset var det tid för strövtåg på egen hand.

Nordanåområdet, lunch på värdshuset

Ännu en anhalt skulle besökas: Rydlinge Handelsträdgård söder om sta´n. Kärrorna fylldes med buskar och perenner. Många älvsbybor har ju på senare tid lämnat sina hus med trädgårdar och flyttat in i lägenheter, så sommarblommor var efterfrågade. Därför gjordes ett extra stopp på hemvägen i Byske Handelsträdgård. Det måste ha varit en trevlig överraskning för ägaren med en hel busslast köpglada blomstervänner.

Innan hemresan fick också Stigs Conditori ett fikabesök. I god tid var vi hemma, glada, mätta och allmänt belåtna efter att ha fått umgås med vänner en hel dag.

Stigs Conditori med avslutningsfika

Under maj månad blir det ytterligare två träffar, Kanisdagen och medlemsmöte i Ebbenjarka.

 

Vårens sista medlemsmöte hölls i naturfagra Ebbenjarka   en strålande sommardag.

Vart tog våren vägen i år? En buss fylldes snabbt och flera fick dessutom ta bilen för att träffas, prata, informeras, äta och sjunga.  Lunchen var alldeles utmärkt god och när så choklad ordnades fram till kaffet var det allmänna nöjet totalt!

Ordförande Per hade mycket att informera om vad gäller aktiviteter och förmåner. Martin Dahlin berättade om Smart Senior, som innebär rena klippet för seniorer. Anders gav en kort historik om uppbyggnaden och utvecklingen av anläggningen Ebbenjarka.

Stig Boström trakterade dragspelet och hade god hjälp av sångare som ledde allsång med lokala och somriga låtar.

Som vanligt ett lotteri med många, uppskattade vinster.

Nu ska det dröja ända till i augusti innan föreningen ordnar gemensamma aktiviteter igen, fast riktigt sant är det ju inte, redan i juli är det SPF Norrbottensdistriktets sommarting i Sörbyn.

SPF Norrbotten
Publicerad 2018-06-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas