Med hela världen som arbetsfält
Landet runt | SPF Dalarna

Med hela världen som arbetsfält

SPF Dalarna
Publicerad 2016-12-15

”Jag är lite kluven i min uppfattning om Kina. Det är ett vackert land och jag tycker mycket om kineserna, men jag ogillar diktatur.” Så avslutar Lars Moberg sin berättelse om sina tre år som Sveriges Televisions korrespondent i Kina, ett föredrag som lockade många till SPF Seniorerna Faluns medlemsmöte i Nybrokyrkan i Falun en onsdagseftermiddag i december.

Lars börjar med att blicka lite bakåt, till 1979 då han besökte Kina för första gången, då som turist. Han mötte ett Kina där privatbilismen var förbjuden och alla cyklade och där alla gick omkring i blå eller grön sk Maokostym. Kineserna tyckte de svenska turisterna var exotiska.

På hösten 2012 flyttade Lars till Peking för att börja jobba som SVT:s korrespondent. Han mötte ett annat Kina med höghus, glas och betong och dyrbara bilar, men på mindre orter och på landsbygden lever fortfarande det gamla Kina kvar.
”Det var svårt att jobba som journalist i Kina, med en diktaturregim som inte vill att du ska skriva”, säger Lars. ”Människor är rädda för att prata, jag och andra västerländska journalister övervakades och avlyssnades hela tiden, övertygade om att också vår e-post kontrollerades så det gällde att vara försiktig.”

Vid ett par tillfällen greps han av polis och fördes till polisstation för förhör. Att bevaka en demonstration var svårt, myndigheterna släppte ingen information förrän efteråt, men en gång lyckades han genom Greenpeace få nys om en demonstration i Kunming, där dom boende ville stoppa en fabrik eftersom de var rädda för utsläpp. Lars åkte med fotograf och researcher till Kunming, tre timmar med flyg. ”Det var poliser överallt, jag har aldrig sett så många poliser,” säger Lars.
Lite roligare och enklare var det då att berätta om ett projekt i södra Kina där små gulliga pandaungar fötts, som ska släppas ut när de vuxit till sig lite.

Luften i Peking kräver nästan ett eget kapitel. ”Ena dagen var det soligt och blå himmel, nästa dag så dimmigt av luftföroreningar att  man inte ens kunde se handen framför sig. Det är förbränningen av kol som är den stora boven och bara en procent av industrin följer de regler som regeringen satt upp.”

Lars har i längre eller kortare perioder  varit korrespondent i USA, Sydamerika, Sydafrika och så nu Kina. Efter mer än 40 år som nyhets reporter närmar han sig pensionen, om ett och ett halvt år fyller han 65. Han beskriver sig själv som ”nyhetsnörd”, missar sällan en nyhetssändning på radio eller TV. ”Det kan ju ha hänt något nytt.”

Text: Karin Bökman

SPF Dalarna
Publicerad 2016-12-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas