Medlemsvård av SPF Seniorerna Faluns Pratgrupp
Landet runt | SPF Dalarna

Medlemsvård av SPF Seniorerna Faluns Pratgrupp

SPF Dalarna
Publicerad 2020-08-24

I dessa Corona-tider, när i stort sett all verksamhet inom föreningen är inställd, så finns det en grupp på 8 personer som jobbar för högtryck. De började som en studiegrupp om ensamhet och blev till medlemsvård när den är som bäst. När Corona epidemien började härja och myndigheterna kom med den ena restriktionen efter den andra, organiserade sig Pratgruppen och bemannade kansliet för att kunna ta emot samtal från ensamma medlemmar. Idén var bra, men ingen ringde. Pratgruppen pratade ihop sig och kom fram till att de skulle göra tvärtom. Ringer inte medlemmarna till oss, så får vi ringa dem istället.

De fick en lista med namn och telefonnummer till alla medlemmar i SPF Seniorerna Falun som var 80 år eller äldre. Listan fördelades mellan dem och sedan började de ringa. I slutet av juni, när detta skrivs, så har de tillsammans ringt över 600 samtal. I början av isoleringen svarade de flesta att det går bra att vara hemma och inte kunna gå ut, men ju längre tiden gått framkommer det tydligt att det börjar bli väldigt tråkigt att vara hemma och isolerad. Det var många som svarade att de hade hjälp med att handla av släktingar och hjälpsamma grannar. Samtidigt var det en del som erkände att de ibland hade smitit ut för att ordna sina inköp. De flesta som blev uppringda kände till att pratgruppen skulle ringa runt till äldre medlemmar och hade även väntat på samtalet.

Vid en gemensam utvärdering av Pratgruppen var det några saker som de kände att de ville nämna lite extra. De flesta de ringde till hade det ganska bra, men de tyckte att nu började det bli lite tråkigt att kunna gå ut, fika med vänner och bekanta och liknade saker. De som Pratgruppen upplevde hade det lite extra besvärligt, var de som levde tillsammans med någon som hade en demenssjukdom. För dem kändes det ibland lite tungt då de inte kunde få hjälp med den avlastning som de ibland kände att de skulle behöva. Samtidigt vill Pratgruppen slå fast att hemtjänsten, oavsett kommunal eller privat regi fick väldigt mycket beröm av de uppringda, för sina insatser.

Någon enstaka har ifrågasatt varför någon från SPF ringer dem och de ville absolut inte ha något samtal. Då gällde det för Pratgruppen att vara lyhörd och vänligen avsluta samtalet.

Ett annat exempel var en äldre dam som hade sin telefonbok, men de som fanns i den fanns inte kvar och kunde heller inte svara. Den ur pratgruppen som ringde upp, fick kontakt med en annan dam och en man som gärna ville ha någon att prata med. Efter att ha frågat alla inblandade, gav hon deras telefonnummer till de tre och dessa har nu någon att ringa, som även svarar i telefon.

En annan erfarenhet som Pratgruppen fick, var att det nog är en myt att äldre inte klarar av datorer. Väldigt många av de som de ringde till, berättade att de minsann handlade mat på nätet och även levererat till ytterdörren.

Pratgruppens initiativ till medlemsvård, att själva ringa istället för att vänta på att ingen ringde, har blivit väldigt uppmärksammat. Radio Dalarna och SVT Dalarna har båda haft reportage om initiativet. Många pensionärsföreningar runt om i landet har hört av sig för att få veta mer om upplägget. Detta tycker jag bevisar att Pratgruppen i SPF Seniorerna i Falun har visat hur man bedriver medlemsvård på allra högsta nivå. Stort och innerligt tack för er insats.

Text och foto Herbert Carlén

Den 21 augusti, på ”Alla pensionärers dag”, gjorde TV4 en intervju med Gunilla Barkar om gruppens verksamhet, klicka här.

SPF Dalarna
Publicerad 2020-08-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas