Landet runt | SPF Skaraborg

Minns i november den ljuva september…

SPF Skaraborg
Publicerad 2021-11-17

Så sjöng tonsvalorna på dagens månadsträff för Kvänums SPF seniorer. Trots det tilltagande novembermörkret var det varmt och mysigt i församlingshemmet. De vackert dukade borden i höstens färger belystes av levande ljus. Ett sjuttiotal medlemmar och gäster från Vara kunde ordförande Jan-Erik Larm digitalt hälsa välkomna från sin sjukbädd. Viceordförande Rolf Hällsås tog över och presenterade dagens program. Isabell Bertilsson från Sparbanken Skaraborg informerade om säkerhet och digitala verktyg. Med humoristiska filmsnuttar illustrerades faror, som kunde lura bankkunder. Isabell poängterade att banken aldrig ringer upp en kund och frågar om koden. Den ska man aldrig någonsin lämna ut. Telefonledes kan manipulativa personer lyckas med att skapa en förtrolig samtalston och försöka övertala en att lämna ut sina personuppgifter för att få ta del av ett otroligt fint erbjudande. Gå inte på det! var Isabells uppmaning. Hon framförde sitt budskap mycket tydligt och tackades med applåder och en flaska äpplemust från lokala musteriet. Tonsvalorna steg fram och framförde fyra finstämda höstlåtar till ackompanjemang av Emily Lundgren på piano och Carlo Hansen på fiol. Under sången förberedde sig kaffekommittén för servering. Allt flöt perfekt. De delikata räksmörgåsarna åtnjöts under en sällsam tystnad, innan sorlet satte igång igen till de lokalbakade läckra biskvierna.

Efter kaffepausen var det dags att bege sig till Afrika, vars storlek konkretiserades med stapeldiagram som jämförde landet med Indien och Kina. Lilla Sverige var ett litet streck bland de stora. Vi fick höra att Afrika består av 54 länder och dagens safari och bildkavalkad innehöll besök till Tanzania, Namibia, Botswana och Etiopien. Fotografen Stefan Jansson var vår eminente guide på denna resa. Vi fick inblick i stammar, som få vet om och få hade besökt. Han lyckades få tillstånd att porträttera urinvånare i dessa minoritetsgrupper. Invånarna bor i byar med upp till 400-500 individer. Vissa byar var mycket mindre. Stammarna lever i samklang med naturen och livnär sig med självhushåll, där dagen består av vattenhämtning, matlagning och vedhämtning. Byns äldsta och ledare är ofta en kvinna, som fattar besluten. För att få fotografera gällde det för Stefan Jansson att kunna förhandla och vara smart. För ett paraply fick han i ett fall lov att fota och bilderna är hänförande. Med säker blick fångade han visdomen i gamla, fårade ansikten och kunde trolla fram magisk skönhet hos unga kvinnor. Ett folk han återkom ofta till i sin bildvisning var himba-folket, så naturliga, vackra och vänliga. Eftersom han reste med en naturfotograf, ägnade han sig också att porträttera vilt med en sällan skådad skönhet. Stefan fick rungande applåder från en tacksam publik och Rolf Hällsås överlämnade en flaska äppelmust. En stunds pausgympa tog vid, ledd av Anders Gröndahl, innan Anna-

Karin Frisk informerade om kommande aktiviteter som mobilcirkeln och HLR. Bland övrig info var namnändringen från Tjejtolvan till Tjejgänget och Karlar, grabbar, kompisar till Grabbgänget. Läge för modernisering. Rolf Hällsås informerade om kommande aktiviteter för SPF i form av julmarknad. Denna fullspäckade och trivsamma dag avslutades med sedvanlig lottdragning. Nästa träff är Luciafirande den sjunde december.

SPF Skaraborg
Publicerad 2021-11-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas