Motion, kondition och ålder
Landet runt | SPF Dalarna

Motion, kondition och ålder

SPF Dalarna
Publicerad 2016-09-16

Till höstens första medlemsmöte hos SPF Seniorerna Falun, den 14 september i Nybrokyrkan, var Peter Foxdal inbjuden att föreläsa om motion, kondition och ålder.

Medlemsmötet inleddes av Gun Eriksson från styrelsen för SPF Seniorerna i Falun som hälsade välkommen och Håkan Romlin från Programkommittén som berättade kort om höstens medlemsmöten. Hanne Hedin presenterade sedan Peter Foxdal, som doktorerat vid Uppsala universitet om konditionens betydelse för hälsan. Konditionens enorma betydelse för vår hälsa var också i fokus under hela föreläsningen.

Kondition kan beskrivas som syreupptagningsförmågan i relation till kroppsvikten. Peter Foxdal visade diagram och berättade om oroväckande förändringar bland ungdomar under de senaste 50 åren: konditionen bland många ungdomar idag svarar mot det som är bra för 65-åringar. Det har alltså skett en kraftig försämring av konditionen bland ungdomar och risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar redan vid 30-års ålder på grund av dålig kondition är alarmerande stor.

Peter Foxdal talade om att vi i Sverige är duktiga på att behandla de redan sjuka men inte på att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar: Barn och ungdomar behöver lära sig att motionera regelbundet. Övervikt i kombination med dålig kondition medför stor risk för ohälsa. Men, underströk Peter Foxdal, det är intensiv träning och därmed bättre kondition som är allra viktigast – viktigare än eventuell övervikt. En god kondition har stora hälsoeffekter: Det ger effekt på skelett, muskler, nervsystem, hjärta och blodkärl, och sjukdomar som t.ex. diabetes typ 2 kan lindras genom fysisk aktivitet, träning, och därigenom bättre kondition.

Vi fick veta att fysisk aktivitet är mer effektiv utomhus än inomhus eftersom vi utomhus får fler sinnesintryck. Mycket händer genom ett träningspass på 10 minuter per dag, sade Peter Foxdal. Det sänker blodtrycket, minskar risk för bukfetma, och det blir mindre risk för farligt förhöjt blodfett. Hur ofta, hur länge och hur intensivt behöver vi motionera? Peter beskrev att vi behöver uppnå 45 poäng/vecka vilket motsvarar ca 4 km rask promenad eller 12 km cykling eller 15-20 minuter intensiv träning per dag.

Drygt 80 medlemmar lyssnade intensivt och intresserat och fick möjlighet att ställa frågor när den timslånga föreläsningen avslutats och Peter tackats med blommor. Sedan ville vi röra på oss ut till borden med kaffe och dopp där samtalen om föreläsningen fortsatte.

Under föreläsningen satt tre damer i ålder 90-plus längst fram, Karin Medelberg Olsson, Ann-Mari Wiborgh och Locki Skans. De berättade sedan att de tränar regelbundet. Vilka fantastiska förebilder!

Klicka här för att se fler bilder.

Maria Bjerneby Häll

SPF Dalarna
Publicerad 2016-09-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas