Norge – Nordens svar på Nya Zeeland
Landet runt | SPF Dalarna

Norge – Nordens svar på Nya Zeeland

SPF Dalarna
Publicerad 2017-09-01

SPF Seniorerna Falun har återigen varit på resande fot. Denna gång till vårt grannland Norge där huvudattraktionerna var Atlanthavsvägen, Hurtigruten, Geiranger och Trollstigen.

Vi kliver på bussen en söndagsmorgon och startar vår resa norrut via Malung mot den norska gränsen. Vårt första stopp var för lunch på Sixten Jernbergs Restaurang och Museum i Limedsforsen. Efter lunchen hade vi möjlighet att få en spännande inblick i en av Sveriges mest framgångsrika idrottsmän och hans prissamling som är av det mer omfattande slaget. Sixten var nästan alltid med i täten på de 399 tävlingar han deltog i under sin karriär, ändå är det vi ser i muséet bara en liten del av hans prissamling.

Färden går vidare och det står inte på förrän vi passerar gränsen till vårt grannland. Under eftermiddagen når vi vårt hotell i Hamar som är dagens slutmål och där en gemensam middag väntar.

Efter en mycket god frukost fortsätter vi resan via Lillehammer och genom den vackra Gudbrandsdalen. Vi hinner med en avstickare till Ringebu Stavkyrka, träkyrkan uppfördes troligen 1220 men har genomgått en del renoveringar sedan dess. Kyrkan används än i dag som församlingskyrka. Vi stannar för lunch i Dombås innan vi fortsätter norrut genom Romsdalen och på vår väg genom dalen gör vi ett stopp vid det kända fjället Trollväggen. Här har många fallskärmshoppare kastat sig utför fjället, en aktivitet som numera är förbjuden efter att alla inte kom ner med livet i behåll. Dagens upplevelser är inte slut än, nu är det dags för en tur på Atlanthavsvägen. Vägen sicksackar sig fram över ett flertal småöar och åtta låga broar längs Atlantens nordligaste del. När vi åker genom det hisnande kustlandskapet är det lätt att förstå varför den 8,2 kilometer långa vägen har blivit ett av Norges mest besökta turistmål. Denna väg är inte bara kulturminnesmärkt och ”århundradets byggnadsverk” i Norge, utan också världens vackraste bilväg enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Efter att ha åkt fram och åter på denna vackra väg väntar en trerätters middag på hotellet i Molde, rosornas stad.

Väckning redan strax efter fem, sannerligen ingen semesterresa. I receptionen väntar våra frukostpåsar som vi tar med på bussen. Dagen bjuder på ett strålande väder. Nu åker vi mot Ålesund, Jugendstaden som ser ut att vara hämtad ur en saga med sitt vackra läge vid Geirangerfjordens mynning. Vi går ombord på Hurtigrutens fartyg MS Nordnorge som under en fyra timmars färd i strålande solsken tar oss genom ett av Norges vackraste fjordlandskap till Geiranger. Geirangerfjorden är med på UNESCOs lista över världsarv, och har en del av Norges vackraste och mest dramatiska natur. Under färden passerar vi fantastiska vyer med många vattenfall, snöklädda bergstoppar och vi ser till och med några valar. Framme i Geiranger väntade vår buss men innan det var dags att åka vidare hade vi lite tid för egna strövtåg. Kanske en soft-is eller som vi säger en mjukglass i det strålande högsommarvädret, en av de få i sommar.

Örnesvingen heter det brantaste vägstycket som går uppför berget från Geiranger mot Eidsdal. Vägen vindlar sig genom elva hårnålskurvor från fjorden och upp till den högsta punkten på 620 meter över havet.

Väl uppe väntar nedfärden på den hisnande Trollstigen, en spännande upplevelse som säkert kan ge många fjärilar i magen. Vi startar på en höjd av 858 meter över havet och tar oss ner via elva hårresande hårnålskurvor innan landskapet blir vänligare. Vi avslutar dagen med en trerätters middag på hotellet i Molde efter en fantastisk utflykt med både buss och båt, via fjordar och trolska fjäll och med en fantastisk utsikt i strålande sol.

Vår vistelse bland de norska fjordarna börjar lida mot sitt slut och vi färdas österut längs Moldefjorden och tar oss över Dovrefjällplatån, också en fantastisk naturupplevelse. Vi lunchar i Dombås och på eftermiddagen når vi fram till vårt hotell i Gjövik där vi intar en gemensam middag.

Efter frukost har vi ytterligare ett par vackra vägsträckor att avverka på denna sista resdag innan vi lämnar Norge och de fantastiska vyerna.

Förutom alla sevärdheter har Stefan, vår chaufför, och Christer, vår guide underhållit oss med roliga historier, tävlingar mm och serverat oss kaffe med mazariner och smak.

Vi gör även på hemresan ett stopp för lunch hos Sixten Jernberg innan vi tar raka spåret till Falun.

Klicka här för fler bilder.

Ingalill Bergvall

SPF Dalarna
Publicerad 2017-09-01
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas