Nu reser vi igen – SPF Seniorerna Köpingshus till Uppsala
Landet runt | SPF Västmanland

Nu reser vi igen – SPF Seniorerna Köpingshus till Uppsala

SPF Västmanland
Publicerad 2022-02-16

Dagen innan restriktionerna släpps åker en välfylld buss, fanns tomma platser, till Uppsala. Första stoppen blev på Salnecke slottslada där kaffe och smörgås serverades. Fanns även tillfälle att inhandla lite marmelader, ost, must och keramik.

Första stoppet blev Uppsala Universitet, huvudbyggnaden. Vi samlades på trappan och mötte av en mycket kunnig guide. Det var svårt att hinna med och anteckna alla intressanta uppgifter. Väl inne i byggnaden såg vi devisen över dörrarna till aulan:  Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större.

Den magnifika ljuskronan imponerade, 700 kg, 4,5 m hög, okänd tillverkare, men många tror att den kommer från Skultuna mässingsbruk.

Aulan används mycket, vid större mottagningar, disputationer m m. Carl von Linné är den mest kände professorn och vetenskapsmannen i som funnits i universitetet En. våning upp i huset låg sammanträdessalar för fakulteterna i fil, 70 m och de olika salarna fanns porträtt på många kända vetenskapsmän, bl.a. de svenska nobelpristagare som verkat i Uppsala.

Därefter gick vi försiktigt i ishalka ner till Domtrappkällaren där lunchen serverades. Anrik restaurang och maten smakade bra.

Bussen tog oss sedan till Bror Hjorts museum, där hälften av resenärerna fick gå in, den andra hälften fick åka till slottet och rikssalen. Bror Hjort är välkänd för sina färgstarka skulpturer och målningar och vi fick en fyllig presentation.

Uppsala slott har en mäktig historia som h ar många hundra år på nacken. Även här en mycket duktig guide, men med lite sämre akustik och trötthet missade jag mycket av informationen, men det finns Google och uppslagsverk att läsa.

En fin byst av Dag Hammarskjöld fanns där, fadern hade varit landshövding i Uppsala, så i slottet hade Dag Hammarskjöld vuxit upp.

Resan avslutades med kaffe och kaka i slottscaféet varefter färden gick hemåt till Köping. Reseledarna Kent Hahre och Karl Beijbom vår chaufför Lars Sköld tackades med applåder och vi ser fram emot nya resmål.

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2022-02-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas