”Pilgrimsvandring” till Kapellgrund
Landet runt | SPF Dalarna

”Pilgrimsvandring” till Kapellgrund

SPF Dalarna
Publicerad 2017-09-18

För att kunna ta sig till och från Falun utvecklade befolkningen i trakten tidigt ett gång- och ridvägsystem. Längs den gamla forvägen och pilgrimsleden över Kapellberget i Aspeboda fanns sedan 1300-talet ett kapell som var ett av fyra gruvkapell vid Falu gruva. Det flyttades på 1600-talet till den plats där Aspeboda kyrka ligger idag.

Vid kapellet delade sig forvägen i fem grenar. En väg gick till gruvan, en till Ål, en till Amsberg över Brusala, en till Tuna över Slaggen och en till Torsång över Olsbacka.

Vid Kapellgrund finns lämningar efter grunden till det gamla kapellet. Idag finns här ett nyuppfört ”kapell”, som inte är ett kapell i formell mening men som används vid friluftsgudstjänster och som rastplats för vandrare.

Kapellgrund var målet för SPF Seniorerna Faluns tredje skogsvandring. Trots uppförslut var det en relativt lätt promenadsträcka mestadels på småvägar. Morgonens regn hade upphört och solen sken. Lingon fanns i riklig mängd och vi hittade också blåbär och kantareller. Under en kort regnskur på hemvägen fick alla tillfälle att lufta sina medhavda regnkläder.

– Jag hade ursprungligen tänkt att vi skulle ta en längre stig genom skogen tillbaka till bilarna, sade dagens vandringsledare Bertil Jäderberg. Men den var för blöt på grund av senaste tidens regn, så jag ändrade mig.

Klicka här för fler bilder.

Margareta Nissby

SPF Dalarna
Publicerad 2017-09-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas