Resan till Grövelsjön och Njupeskär
Landet runt | SPF Dalarna

Resan till Grövelsjön och Njupeskär

SPF Dalarna
Publicerad 2021-10-11

Så kom då dagen vi alla längtat efter att SPF Seniorerna Faluns resor kunde erbjuda sina medlemmar efterlängtade resor igen.

Denna resa var fulltecknad efter några få timmar. Vi var 31 förväntansfulla resenärer som åkte med Tobbes resor. Vår chaufför var Peter och vår reseledare Ulla Immler. Vi reste de första timmar mellan dimma och solsken. Söderåsen visade sig på sin vackraste sida, vi såg Siljan och Rättvik i den absolut bästa sida med ett spegelblankt vatten och bästa solsken.

Vi hoppade över ett stopp vid hamnen i Mora då dimman låg tät där. Fortsatte mot nästa stopp som var Spjutmosjön, utsedd som Sveriges vackra rastplats av motormännen. Där kom solen till vårt sällskap igen. Under resans gång höll Ulla en utmärkt och välinformerade historik om skogsbruket betydelse både i dåtid och nutid. Stor betydelse för Falu gruva under storhetstiden. Mot Särna och trevlig berättelse om Mors lilla Olle som ägde rum i Särna och Alice Tegnér skrev den välsjungna visan och har sjungits av många barn i skolans värld. I Särna blev stoppet vid Särna Skans och Särna Skogsmuseum. Där hade vi tid att vandra omkring och se på det vi var intresserade av. Skogslivet var hårt för många och tufft i kylan och långa arbetsdagar. Vi satte oss till bords och avnjöt en utsökt och god lunch i Lomkällan med trevlig personal.

Tillbaka i bussen mot slutdestination Lövåsgården. De sista milen var en krokig och berg- och dalbaneväg, vilket Peter fixade galant och väl framme möttes vi av guiden Björn. Direkt ut på tur efter att ha ställt från oss bagaget. Björn gav oss insikt om växter och djurs levnads villkor i naturen här. Ingående berättelse om renens överlevnadsvillkor och i renars olika skepnader.

Vi valde sedan vilken tur vi ville gå. Jag råkade välja fel men glad ändå med mina 4 medvandrare. Lite äventyr blev det då en del av vår vandring var orösad. Vi var tillbaka en ½ timme innan middag, genomblöt av svett och i behov av dusch. Vandringen var magisk i solsken och näst intill vindstilla.Otrolig middag i matsalen, 3 rätter smakrikt och utsökt tillagat. Trevlig personal som serverade oss. Kvällens avslut i en skön säng blev mycket nöjd. Sov otroligt gott med fjällets tysthet och lugn utanför fönstret. Efter en härlig natts sömn (min sömn) serverades vi en riklig frukost.

Efter utscheckning blev resan mot Njupeskär i ett dimmigt och grått landskap, då vi närmade oss målet sprack solen återigen upp. Vi träffade vår guide Moa utanför Naturum och samtidigt som hon gav oss information om faunan i och runt fallet så matade hon lavskrikor med falukorv ur hennes hand. Häftig upplevelse! Vi inmundigade en god lunch vid restaurangen i närheten av Naturum.

Vandrade i egna takter för att se fallet. Innan avfärd hemåt blev det njutning med glass och kaffe i solsken vid restaurangen vid Naturrum. Väl inne i bussen mot hemfärd berättade Ulla om flygplanet från Tyskland som nödlandade i Grövelsjön 1940. Ulla gav oss också ett lyriskt avsnitt ur

Karl-Eriks Forsslunds bok från ”Med Dalälven från källorna till havet”. Återigen fick vi möta Rättvik i solsken. Efter stopp och avstigningar på flera platser anlände vi till resecentrum vid 19.00-tiden.

Stort tack till vår guide Ulla Immler och till Peter som rattade oss säkert, om inte alla samtycker i min reserapport så ”vi hade i alla fall tur med vädret ”.

Klicka här för fler bilder.

Reserapportör från denna underbara resa Meta Nordlöf.
Foto Ulla Axelsson Immler.

SPF Dalarna
Publicerad 2021-10-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas