Roten – Försök inte lura mig
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten – Försök inte lura mig

SPF Västernorrland
Publicerad 2016-02-29

SPF Seniorerna 5-gruppens* medlemmar i Sundsvall inbjöds av Club Roten tisdag 16 februari till en tretimmars föreläsning med bildspel, föredrag och diskussioner. Hörsalen på Kulturmagasinet fylldes nästan till sista plats. Seminariets rubrik, ”Försök inte lura mig”, speglar i någon mån den värld särskilt äldre personer möter idag. Det är en generation som lärt sig att ärlighet är ett honnörsord och förr fanns inte dagens många bedrägliga beteenden mot äldre och man har svårt ibland att genomskåda ”motståndaren”. Club Rotens studieansvarige Wathier Svelander tände i samband med en utbildningsträff i Stockholm på materialet och i samspel med Vuxenskolan i Sundsvall arrangerades träffen.
Inbjudna föreläsare på plats förutom Sofie Jansson, Vuxenskolan, var även Lennart Westberg, Polisen och Hans Henriksson, Länsförsäkringar.

Man behandlade många olika former av hur man kan bli lurad, allt från telefonsamtal till att man otillbörligt skaffar sig tillträde till lägenheten med ”övertygande” lögner. Till exempel utger man sig för att vara en viss sorts hantverkare som för fastighetsägarens räkning ska kontrollera något tekniskt i lägenheten. När till slut personen får komma in så smyger även en andra person, gömd bakom dörren, in och nu startar en regelrätt stöldturne i lägenheten, där den boende stressas av den ena personen medan den andra söker efter dyrbarheter och pengar som är lätt att ta med. Begär att få se legitimation!!! Släpp inte in okända personer!

Att bli uppringd av en teleoperatör och erbjudas ett som man kan tro bra avtal, är ju inte i första skedet lurendrejeri. Men ibland kan det sluta illa för abonnenten.
Avtalet är bindande från det du sagt ”JA” och avslutat samtalet, men du har kanske ångerrätt om du inte är företagare i någon form, t. ex. deklarerar med näringsbilaga. Och när avtalet kommer kanske det bara är några dagar kvar av ångertiden och operatören är svår att nå kontakt med. Begär alltid att få en skriftlig offert att ta ställning till!!! Kanske är din avtalstid med nuvarande operatör inte avslutad och du sitter med två operatörer som vill ha betalt för resterande avtalstid. Ibland kan man som egen företagare vända sig till konsumentverket eller domstol för att bestrida motpartens uppfattning och kanske får man till slut rätt, men först efter massor av nedlagd tid och stor irritation. Undvik det genom att begära offert!!!

Tydliga filmsekvenser åskådliggjorde hur den som tar ut kontanter i automat kan distraheras och luras. Ett exempel varnade för att tappa uppmärksamheten. En person tittar över axeln och fångar koden med blicken och när pengarna kommit och det är dags att ta hand om kortet, då stiger ”bakomryggenpersonen” fram med en sedel i handen och påstår att den tappats. I villervallan är personen snabb att ta hand om kortet och avlägsnar sig snabbt. Var vaksam! Ingen nära bakom! Täck över knappsatsen när du skriver in koden!

Många, många fler exempel behandlades under tre timmar och varje lyssnare fick säkerligen åtskilliga tips för att agera rätt i olika situationer.

Föreläsningen avslutades med en genomgång av försäkringsfrågor i samband med stölder av både ägodelar och betalkort och otillbörliga uttag på annans konto.

Vid ett par ”bensträckare” bjöds frukt och dryck och sammankomsten avslutades med att Wathier avtackade föreläsarna med en liten blomstergåva.

Sammankomsten uppmärksammades tidigt av Sveriges Radio Västernorrland och i direktsändning samma dag kl 17.15 sändes intervjuer med Lennart Westberg, Polisen och Club Rotens ordförande Gerhard Cederberg.

*) 5-gtuppen omfattar klubbarna Balder, Centrum, Gaffelby, Marmen och Roten.

SPF Västernorrland
Publicerad 2016-02-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas