Roten intar hemlig fästning
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten intar hemlig fästning

SPF Västernorrland
Publicerad 2016-06-23

Tisdag 14 juni i strålande sol och värme äntrade en förväntansfull skara medlemmar i SPF Seniorerna Roten i Sundsvall Mickes Buss från Njurunda med påstigning vid Norra berget, Kungsvägen och Navet. Hemliga resan gick av stapeln och gissningarna började redan vid Norra berget varthän det skulle bära av. Förra året norrut, så kanske söderut. Men snart blev det klart att kosan styrdes mot norr även detta år, men vart? Britt välkomnade alla resenärer till en förhoppningsvis trivsam dag tillsammans.

Härnösand passerades och i Älandsbro gjordes ett första stopp när man sträckte på benen och serverades kaffe och ostmacka. Men snart rullade hjulen igen men bara för att efter någon kilometer bromsas in och så svängde man av från europavägen. Den som var uppmärksam läste på vägskylten ”Hemsön”. Det skulle sannolikt var målet för färden och visst blev det så.

I väntan på färjan över sundet valde många att gå av bussen och njuta av den värmande solen. Väl ute på ön gick färden på smala slingrande vägar genom lummig skog och snart parkerade bussen vid Hemsö Fästning.

Rotenstyrkan delades i två grupper som vardera togs omhand av guider som under nästan två timmar visade hela anläggningen. Man började ovan jord på bergets topp med att titta på ett kanontorn med två dubbelmonterade 15,2 cm eldrör och fick krypa in i tornet. Räckvidden var drygt 2 mil och man kunde avfyra fyra skott i minuten. Tre sådana torn fanns som alla riktade sin eldgivning mot fartyg till havs och guiden berättade detaljerat om hur det nog kändes för de personer som avfyrade kanonen med ljud- och rekyleffekter. Strax intill fanns luftvärnspjäser, som hade till uppgift att försvara platsen mot luftangrepp.

Nu blev det dags att i en lång tunnel vandra in i berget. Där visades allt som kunde beskriva hur soldaterna levde och sannolikt upplevde vistelsen i berget. Tekniska installationer, stridsledningscentral, ”markan”, logementen, matsalar för olika kategorier, allt passerade revy. Den som är intresserad av detaljer kan läsa bl. a. på www.hemsofastning.se eller googla och läsa på Wikipedia.

Väl uppe ovan jord konstaterades att solen nu stod lite högre upp på den blå himlen och värmen hade nog stigit ytterligare någon grad medan vi befann oss en timme inne i berget. Och nu intog vi restaurangen och serverades en god lunch med baconlindat kycklingbröst, potatis och olika tillbehör. Och givetvis avslutades med en stor kopp kaffe eller te.

Snart satt alla ombord på bussen och färden hem påbörjades, men i Älandsbro tog oklarheten återigen över. Vart bar det av när vi än en gång lämnade E4-an? Så småningom visade det sig att vi skulle besöka Lockeby Gårdsbutik. Och där sågs får, höns och ett par tuppar och så inhandlades en del olika småsaker till hemmet av många. Det hör till att få shoppa sägs det.

Nu styrdes kosan hemåt men än en gång vek bussen av, nu mot Midlanda. Flygresa? Nej inte alls. Det stora Lindström-Yet och parkeringen intill var målet denna gång. Och nu bjöds olika sorters kex och ostar och givetvis passande drycker. Solen sken fortfarande värmande, men man kunde ana en sämre fortsättning på kvällen av molnigheten som tornade upp sig.

Sista sträckan till stan gick så att säga ”av bara farten”. Men Gerhard hann dock säga några ord och avslutade med att tacka det arrangerande teamet av resan, Britt, Sture, Anders och Sten som alla fick en värmande applåd. Även dagens chaufför tackades och applåderades. Vidare riktade han ett stort tack till alla medlemmar på resan, som önskades en glad midsommar och en skön sommar. Vi ses på Oskarsgalan 25 augusti!

SPF Västernorrland
Publicerad 2016-06-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas