Skogskyrkogården, Kaknästornet och Ocean Bus
Landet runt | SPF Dalarna

Skogskyrkogården, Kaknästornet och Ocean Bus

SPF Dalarna
Publicerad 2017-05-31

Dagens SPF Seniorerna Falun-resa gick till Stockholm där vi först skulle besöka Skogskyrkogården och sedan en sightseeing tur med amfibiebussen Ocean Bus under Stockholms broar.

Skogskyrkogården är Sveriges arkitektoniskt viktigaste begravningsplats och invigdes 1920. 1994 upptogs den på Unescos världsarvslista. Begravningsplatsen skapades 1915–1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Arkitekterna utgick från naturens naturliga förutsättningar och skapade ett landskapsrum med sakral känsla med fem begravningskapell. Själva gravplatserna ligger till största delen inne i tallskogen.Med på vår resa var Gunnar Asplunds son Johan som i bussen berättade om sin far och hans arbete. Gunnar var bra i teckning men inte, enligt föräldrarna, tillräckligt bra för att försörja sig på det så han sökte istället till en arkitektutbildning. Han var gift två gånger och Johan föddes 1936 i andra äktenskapet. Gunnar dog fyra år senare 1940, endast 55 år gammal. Han ligger begravd på Skogskyrkogården.Vår guide vandrade med oss under en 1,5 timma på kyrkogården och berättade om dess tillkomst och hur den fungerade idag. Vi hade tur med vädret och troligen lyckades vi pricka in årets första riktiga sommardag med sol från en klarblå himmel.När Skogskyrkogårdens arkitekter designade landskapet och byggnaderna utgick de från besökares upplevelse – begreppet sorg och känslorna kring den. Det tar sig flera uttryck. Bland annat skapade de processionsvägar för hur de sörjande ska gå i landskapet till kapellen för att komma i rätt stämning inför avskedsceremonin. Efter avskedet leds de sörjandes uppmärksamhet mot naturen för att på så vis försona dem med sorgen – som ett livets kretslopp, liv-död-liv.Lunch blev det i restaurangen på Kaknästornet. Restaurangen ligger på 28 våningen så utsikten är jättefin.

Förväntansfulla äntrade vi sedan amfibiebussen Ocean Bus, som utgick från sin hållplats strax intill Operan. Amfibiebussen är specialbyggd i USA på ett Volvo lastbilschassi och väger ca 9 ton. Den drivs med samma motor i vattnet som på land. Chauffören ställer bara om driften och styr med en joystick i stället för med ratt när vi är i vattnet. Jungfruturen gick 2014. Bussen är döpt efter prinsessan Estelle av Sverige. Hon uppfyller säkerhetskraven för både buss och passagerarfartyg. Chauffören/kaptenen måste ha både busskort och tillstånd att framföra fartyg.

Färden gick längs Strandvägen till Djurgårdsbrunnsviken. Där körde bussen körde rakt ut i vattnet och det kändes lite pirrigt då bussen bröt vattenytan och började flyta – sjöturen hade börjat. Vi tog en sväng under Djurgårdsbron, in i Nybroviken och förbi Gröna Lund mot Slussen och sedan förbi Skeppsholmen och tillbaka.

Vår chaufför/kapten hette Johnny Landenberg och visade sig vara Falu-bo (Hälsinggårdsbo). Max Ekwall som guidade var otroligt trevlig och underhållande. Ett stort tack till dem båda för en fantastisk upplevelse.

På vägen hem blev det en macka på Dinners i Enköping och därefter fortsatte vi till Falun. Ett stort tack till Ingalill som fixade strålande väder och ett mycket givande besök på Skogskyrkogården och en spännande bussresa under Stockholms broar.

Klicka här för fler bilder.

Text: Per Börjesson
Bilder: Ingalill Bergwall o Per Börjesson

SPF Dalarna
Publicerad 2017-05-31
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas