”Smaka på Dalarna” blev en bussresa helt i SPFs Köpingshus smak
Landet runt | SPF Västmanland
SPF Köpingshus besökte Sahlins Struts och Brygghusfarm i Romme Foto: Åke Dahlqvist

”Smaka på Dalarna” blev en bussresa helt i SPFs Köpingshus smak

SPF Västmanland
Publicerad 2021-10-01

SPF Köpingshus har efter 1,5 år kunnat genomföra en fin resa till södra Dalarna, där vi först besökte Sahlins Struts o Brygghusfarm i Romme, utanför Borlänge. Fram till 1994 var det ett vanligt jordbruk,  men efter en resa till USA för att besöka släkt var det en granngård som hade strutsar. Det var där tanken på strutsar väcktes men det var en tuff start. De första strutsäggen, 30 st, som de köpte kostade 1500 kr st och det blev bara ett ägg som växte upp. De lärde sig och nu har de ca 200 djur, både vuxna och kycklingar.

Till förmiddagskaffet serverades en smörgås med bl a rökt strutskött.

På gården odlas all mat till strutsarna och den uppfödning de bedriver och de har eget slakteri. Allt på strutsen tas tillvara. Ett normalt strutsägg väger ca 1,5 kg, men i Guiness rekordbok finns det tyngsta ägget, 2,5 kg och det kommer från denna strutsgård. Ett ägg motsvarar ca 22 vanliga hönsägg. Vi fick en mycket innehållsrik redogörelse för verksamheten om strutsar, de väger ca 140 kg kan bli mycket gamla. På sommaren arbetar ca 20 -25 personer på gården och under vintern 5-6 personer.

Vi var många som uppskattade gårdsbutiken med många olika varor, och många inköp gjordes.

Nästa stop blev hos Murboannas där vi fick en engagerad berättelse av ägaren Mats om hur verksamheten startade. 2017 stod byggnaden färdig med lokal för osttillverkning, butik och restaurang. Vi fick en god lunch av  närproducerade råvaror och till dessert blev det ostprovning. Sen var det många som ville besöka butiken och köpa goda ostar.

Tredje stoppet blev hos Skedvi Bröd, där vi fick höra om hur företaget startade och hur det utvecklats. Nu finns en stor saluhall med mycket smått och gott, restaurang där vi fick eftermiddagskaffe, knäckebröd och kladdkaka.

En heldag i södra Dalarna var en toppendag för oss alla SPF-are som väntat länge att få resa. Bussen var inte helt fullsatt, det kändes bra när restriktionerna lättar. En mycket välordnad resa, tack Kent   Hahre, så nu ser vi fram emot att våra reseansvariga ordnar nya resor.

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2021-10-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas