SPF Jössebygden Arvika besöker Rackstadmuséet
Landet runt | SPF Värmland

SPF Jössebygden Arvika besöker Rackstadmuséet

SPF Värmland
Publicerad 2019-01-31

Årets första möte i föreningen SPF Jössebygden arrangerades på Rackstadmuséet, med förtäring i caféet och därefter följande guidning av intendent Hannes Trygg. Det var både den nu pågående  Västanåutställningen ”O, sena tiders barn!”, och muséets egen permanenta samling av konst, möbler och keramik, skapad av Rackstadkolonins medlemmar, som stod på agendan.

Många medlemmar hade slutit upp på muséet denna kalla, vackra januaridag. Efter en stunds umgänge över fika och god smörgås slog vi oss ner i östra galleriet för att lyssna till presentationen. 

Inledningsvis fick vi höra om glädjen över hur den aktuella utställningen av teaterns dräkter och rekvisita,  med tillhörande program i form av konserter och olika scenframträdanden, äntligen har kunnat skapas i samarbete med Västanåteatern. Färdigställandet av den nya Klabbelagår´n här på muséet, samtidigt som att Västanåteatern nu genomför om- och utbyggnader vid Berättarladan i Sunne, ledde fram till att denna utställning nu kunde bli av! 

Vi fick även information om en kommande stor utställning för sommaren, – också den en utställning som blir till i samarbete med ytterligare en kulturinstitution, nämligen Zorngården. Nu kan vi se fram emot att få se ”Zorn och kameran!” i sommar på Rackstadmuséet! En utställning som även kommer att rymma femtio etsningar av Rembrandt!

En bakgrundsteckning till muséet och Rackstadkolonins framväxt och utveckling fick vi förstås oss också till livs, väl anpassat till detta auditoriets relativt goda förkunskaper. Det var knappast första besöket på ”hemmamuséet” för någon i gruppen, men det var säkert ett och annat om detta som ändå var nytt och okänt! 

Efter presentationen fick var och en vandra runt och titta. Några tog först ännu en sväng runt bland de permanenta verken, men främst var det förstås östra galleriet, fullt med alla vackra dräkter, spännande rekvisita och fotografier från alla förställningar, som drog. Så mycket vackert och spännande att titta på, och så välgjort, in i minsta detalj! 

Även norra galleriet väckte intresse, där kunde man följa Västanåteaterns historia, genom en sammanställning av alla produktioner man gjort, genom affischer från dessa, tidskrifter och publikationer. Där fanns även en modell över det första teatertältet. Mer information och bilder finner man på vår förenings egen hemsida!

Det var en trevlig och lyckad inledning på årets möten i SPF, och säkert var det också flera seniorer som blev inspirerade till flera besök, nu i samband med olika kommande föreställningen och konserter!

Annelise Paulsen,
SPF Jössebygden Arvika

SPF Värmland
Publicerad 2019-01-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas