Landet runt | SPF Västmanland

SPF Köpingshus reste till Värmland

SPF Västmanland
Publicerad 2016-10-06

Tidigt en torsdagsmorgon i slutet av september, i såväl regn som blåst, åkte SPF Köpingshus till Karlstad. 74 nymornade och förväntansfulla resenärer fyllde snabbt två bussar.

Frukoststoppet gjordes på Rasta i Väse, där vi serverades kaffe och smörgås och därmed började humöret närma sig toppen.

Klockan halv tolv började vi guidade rundturer på Brigadmuséet i Karlstad, som är en tidsresa genom kalla kriget, 1940-1990 och hur det kom att påverka oss. Uppleva hur folk bodde, politikens påverkan på vardagen, hur det kändes och lät från stridsvagnar och olika vapensystem.  Hur såg 50-talsköket ut och vad gjorde 68-rörelsen och hur påverkades vi av Berlinmurens fall. Vi fick även prova att skjuta med automatgevär årgång 1942 mot tavla. Mycket nostalgi och uppfriskning av minnet. Dessutom var guiden suverän!

Efter 1,5 timmar på Brigadmuséet fortsatte vi till Lars Lerins konsthall på Sandgrund. Där började vi med en god lunch på Karlstads museum, som ligger nästan vägg i vägg. Att Lars Lerin är en av vår tids bästa och mest kända konstnärer och författare märks direkt på utställningens omfång och varierande teman. Nästan enbart målat i akvarell.

Det spännande med Lars Lerins konst är berättandet av hans livserfarenhet, uttryckt i både tavlor och böcker. Den omfattar hans resa från barndomens första tavla på masonit för ca 45 år sedan, till dagens aktuella upplevelser, via uppehållet på Lofoten.

Att han är en flitig författare, med en nära och stark berättandeform kommer tydligt fram i hans kommentarer till sina bilder. Han har publicerat mer än fyrtio böcker. Våra guider var givetvis mycket entusiasmerande.

Besöket på Sandgrunds konsthall avslutades med kaffe och tårta, vilket blev en värdig avslutning på en mycket minnesrik och väl genomförd resa till Karlstad. Tack till våra duktiga arrangörer.

Marianne Stippich

 

SPF Västmanland
Publicerad 2016-10-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas