SPF Leksand besöker Hälsingland
Landet runt | SPF Dalarna

SPF Leksand besöker Hälsingland

SPF Dalarna
Publicerad 2019-09-25

Vid resecentrum samlades en morgon i början av augusti en grupp med förväntansfulla resenärer för bussresa mot Hälsingland. Gruppen bestod av SPF-are från Leksand, Gagnef/Floda, Vansbro och Rättvik/Ore.

Första stoppet gjordes i Alfta och vid Ol Anders hälsingegård. Där mötte dagens guide upp och vi serverades kaffe och härliga smörgåsar i en gammal, renoverad lagård innan vi fick höra historien om de som av religiös övertygelse emigrerade till Amerika under 1800-talet och bildade Bishop Hill. Mycket påminde om emigranterna från Nås till Jerusalem. Ovanpå lagården fanns ett intressant museum kring denna emigration från Alfta.
Nu begav vi oss upp till tunet på Ol Anders gård. Vår guide berättade fakta om dessa fantastiska gårdar, varefter vi besökte bröllopssalen och festsalen. Man kunde bygga ett jättehus som bara användes till fest. Väggarna var täckta av målningar som mycket liknade våra kurbitsar. Även en rättviksmålare hade dekorerat väggarna i bröllopssalen.

Nästa besök gjordes hos en kvinna som hade en lite ovanlig historia hur hon kom att bli glasblåsare. Hennes specialité var att återanvända flaskor och burkar och tillverka nya föremål av dessa. Många använde sina bankkort i denna lockande glashytta och butik.

Lunchen intogs i en restaurang som låg i anslutning till ett stort växthus. Nöjda och mätta körde bussen till Växbo lin där vi som guide fick ägaren till fabriken. Vi fick berättat för oss om vilket enormt arbete det är för att slutresultatet ska bli t.ex. en linneduk. Själva maskinhallen besöktes och kuriosa var att en del av maskinerna kom från ett nedlagt väveri i Leksand. Även här kom bankkorten fram för fynd i fabriksbutiken.

Slutbesök för dagen blev Växbo kvarn där eftermiddagsfika intogs innan bussen på hemvägen tog en tur på en väg med speciellt stora hälsingegårdar, vilka vi imponerades mycket av. Nöjda, mätta, glada och belåtna med en fantastiskt dag med strålande sol återvände vi till våra ”små stugor” och tackade våra reseplanerare, chaufför och guide för en härlig dag.

Nu väntar vi bara på nästa resa som går till riksdagen i Stockholm.
/Gunilla

SPF Dalarna
Publicerad 2019-09-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas