SPF Seniorerna Falun hos Slotts Barbro och Alice Lund
Landet runt | SPF Dalarna

SPF Seniorerna Falun hos Slotts Barbro och Alice Lund

SPF Dalarna
Publicerad 2016-08-29

Intresset var stort för att följa med på studiebesöken hos SlottsBarbro och Alice Lunds Textiliers Ateljé i Borlänge. På grund av utrymmesskäl hos de vi besökte delades vi upp i två grupper (15 st i varje) vilket många upplevde som mycket positivt. Alla kunde se, känna och höra bra. Efter lunchen som avåts på Buskåkers Gästgifvargård bytte grupperna besöksplatser.

SlottsBarbro målar kurbits och har senast blivit världsberömd för sina kurbitsmönster på kläder. Hon anlitades av franska modehuset Rochas för sin vår- och sommarkollektion 2011 ”Svensk kurbits på catwalken”. Kollektionen bestod av kjolar, koftor och sidensjalar med mönster av kurbitsar, dalkarlar till häst och svenska herrgårdar.

SlottsBarbro målar dekorationsmåleri för uppvaktningar vid dop, bröllop, födelsedagar mm. Hon restaurerar också gamla målningar. Bl.a. har hon gjort en speciell ålderstrappa till Björn Skifs på hans 60-årsdag med motiv från viktiga händelser under hans artistliv.

Hennes småtavlor med tänkvärda ordspråk inramade av kurbitsar är populära och flera av oss köpte för att använda som presenter.

Hos Alice Lunds Textiliers Ateljé tog väverskan Ebba Bergström emot och berättade att man väver inom tre områden: mattor, kyrkliga textilier och bildvävnader (textilkonst). De flesta förknippar nog Alice Lund med textilkonsten och kanske då främst av vävnader som designats av Helena Hernmarck. Helena är född och utbildad i Sverige men bor och arbetar sedan 1975 i USA där hon gjort en uppmärksammad textilkarriär. Alice Lund har för hennes räkning vävt ett tjugotal stora bildvävnader som hänger i offentliga miljöer och museer, främst i USA.

Man är oftast två som väver och som mest fyra. Den största vävstolen är 4,5 m bred. Allt är hantverk från varp till färgning av garn. Blanda och hitta rätt färg tar ofta mycket tid. Man väver ca 1 dm om dagen. En väv kan kosta runt 30.000 kr per kvadratmeter.

Klicka här för fler bilder.

Per Börjesson

SPF Dalarna
Publicerad 2016-08-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas