SPF Seniorerna Skövdes Naturvandring
Landet runt | SPF Skaraborg

SPF Seniorerna Skövdes Naturvandring

SPF Skaraborg
Publicerad 2017-03-27

Det blåste friska vindar vid fågeltornet i Öja, vid Flistad vid sjön Östens nordöstra hörn, när SPF Seniorerna Skövde hade sin naturvandring. Detta hade dock inte avskräckt de femton väl klädda seniorerna som mött upp för mars månads naturvandring.

Det vackert grånade tornet, omgivet av pampiga tallar, är en vacker och funktionell byggnad med halmtak med en skådarplattform på taket. I byggnaden finns också ett väl vindskyddat rum med panoramautsikt över sjön Östens nordspets och Svenneby säteri och kyrka i fonden.

Trots den friska vinden fick vi snart se en havsörn komma inseglande. Alla de betande gässen och tofsviporna lyfte på en gång för att undvika örnen. De betande tranorna tog det lugnt och fortsatte att leta föda medvetna om att örnen inte var ute efter dem. Den ståtliga havsörnen seglade bort i fjärran utan att finna något byte att slå.

Staren har också kommit och en stor flock visade sin numerär när de då och då lyfte samstämt för att byta matplats. Även en gråhäger stod på fiskepass i sjön.

Dagens nya kunskap var betraktandet av en högstubbe. Varför lämnas dessa ca 2 m höga avkapade träd kvar? Jo, de blir plats för insekter. Insekter är som bekant en del i det ekologiska kretsloppet, bl. a. fågelmat. En stubbe som står upp heter ståga och en liggande låga, enligt vår guide Ingvar Fredriksson.

Deltagarna var nöjda över dagens utflykt och tackade guiden med en värmande applåd. Nästa Naturvandring blir den 26 april till Billingekleven.

SPF Skaraborg
Publicerad 2017-03-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas