SPF Seniorerna Ystads vandringsgrupp allt större samt jubilerar
Landet runt | SPF Skåne
Vandringsgruppen på väg genom flygsandsfältet vid Hagesta.

SPF Seniorerna Ystads vandringsgrupp allt större samt jubilerar

SPF Skåne
Publicerad 2021-04-20

Den 14 april genomfördes den 50 vandringen efter 3,5 år. Under pandemiåret genomfördes 20 vandringar och kommer innan sommaren att vandra 10 gånger till. Under tydliga regler: Förflyttning till vandringen med egen bil. Kom enbart om du känner dig frisk. Håll avstånd. Ingen föranmälan. Trots att antalet deltagare under pandemis vandringar varit mellan 20 och 38 personer har detta fungerat utmärkt. Summerar man vandringarna under pandemin så kan man konstatera att behovet av social samvaro är enormt stor och nog det som uppskattas mest. Det största problemet sista året varit att hitta tillräckligt stora parkeringsplatser.  Vid starten för 3,5 år sedan var det 30 personer på vandringslistan. Vilket sedan succesivt vuxit till 70 stycken detta år. Normalt kommer c:a 50% på vandringarna.

Vandringarna är i hela södra Skåne men normalt max 1 timmas bilkörning från Ystad. Målsättningen är att sträckorna skall vara c:a 10 km, men riktiga vandringar i olika strövområden. Vi har dock vandrat upp till 15-23 km vid flera tillfällen. Uppskattad 2 dagarsvandring på Bornholms kuststigar med 30 personer. Sälsafari i Skanör, Stenshuvuds nationalpark, Blåvingeleden, Hagesta – Sandhammarens naturområden, Vitsipporna värld – Gårdslösaleden, Fyledalens naturområden, Blentarps bokskogar är några exempel där naturen nära oss bjuder på vackra äventyr. I år har vi även besökt ungdomens källa. Innan sommaren skall vi vandra i och vid två vulkaner samt bekanta oss med den sällsynta majbaggen och samtidig se på ruvande kungsörn (på långt avstånd).

Under det sista året har våra vandringar uppmärksammats av Lunds universitet som i forskningssyfte deltagit i 2 vandringar. När pandemin är över kommer vi säkert att åka med Ystads nya färjeled till Tyska Rügen för att vandra även där. Vi har redan vandrat till från Ystad till Stockholm om man lägger samman alla sträckorna. Tillsammans har vi även förflyttat oss mer än ett kvarts varv runt jorden. Slutligen vill jag framföra att det är härligt att återkommande få dela vår fina natur med ett gäng mycket positiva damer och herrar fyllda med en energi och glädje som överstiger många i yngre ålder. De föreningar som ännu inte gör detta regelbundet, börja nu! Naturen och samvaron väntar på att göra er ännu gladare och friskare.

Ole Böttern
Vandringsledare

 

 

SPF Skåne
Publicerad 2021-04-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas