Staden som försvann
Landet runt | SPF Dalarna

Staden som försvann

SPF Dalarna
Publicerad 2017-02-06

Egentligen var det en sådan där dag då man bör hålla sig inomhus och sitta i soffhörnet med en god bok, men Örjan Hamrin fick SPF Seniorerna Faluns medlemmar att trotsa både snö, halka och hård vind.

Örjan Hamrin, tidigare museilektor vid Dalarnas museum, pratade om Falun, staden som försvann, boken kom för fem år sedan men är alltjämt lika aktuell. Den här gången fick vi också se en del bilder som valdes bort när boken gick i tryck, allt fick inte plats.

Då och då hördes igenkännande kommentarer från publiken, minnet av en tid som var. Historien om museet, Dikmanska gården, Hammars konditori, biografen Regina, den gamla telefonkiosken som försvann, den gamla busstationen och EPA, Sveriges sista funkishus.

Biltrafiken var intensiv och Falun var ett tag biltätast i Sverige, ja i hela Europa.

Men de politiskt ansvariga förstod inte alltid vikten av att bevara de gamla byggnaderna. Badhuset revs trots omfattande protester, i början på 1960-talet hotades också Hammars av rivning. Lagerlöfsgården, där författaren Selma Lagerlöf bodde revs också men Lions lyckades rädda en del av lösöret och det kan nu beskådas på Dalarnas museum.

Text Karin Bökman

SPF Dalarna
Publicerad 2017-02-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas