Tio år med skidutflykter – Mats Hiertner i ledningen
Landet runt | SPF Dalarna

Tio år med skidutflykter – Mats Hiertner i ledningen

SPF Dalarna
Publicerad 2022-03-14
För ganska precis tio år sedan, den 18 januari 2012, gick den första skid­utflykten i SPF Seniorerna Faluns regi till Sörskog, under ledning av Mats Hiertner.Mats Hiertner är fortfarande i ledningen för utflykterna tio år senare, långvand­ringar vår och höst, och skidutflykter på vintern. Och det är populära arrangemang, rekor­det är 106 deltagare på en långvand­ring hösten 2020.– Men det var nog speciellt på grund av pandemin, tror han själv.

Det tidigare rekordet var 70 personer, men vanligast är att ett 40-tal deltar, många av dem deltar varje gång.

Mats Hiertner planerar och leder skidutflykterna på vintern, och långvandringarna höst och vår.

Men det hela började alltså 2012, på en kväll för nya medlemmar där en kvinna frågade varför föreningen inte hade några skidutflykter. Detta repare­rades alltså snabbt under ledning av Mats.

Jag fick inga medarbetare, men det är lätt att ordna utflykterna. Det som behövs är kontakter med dem som gör spåren. Det finns också en sida på internet dit andra skidåkare rapporterar spårens tillstånd.

Det började alltså med skidutflykter, men för åtta år sedan kompletterades utbudet.

Jag kände när golfsäsongen och orienteringssäsongen var slut i oktober att det behövdes något mer, så jag bjöd in till en cykeltur runt Runn – det kom en person.

Så veckan därpå startade vandringarna, med en tur efter Carl Larsson-leden från Sundborn till Falun.

Men då skulle folk ta en ordinarie buss ut till Sundborn, och det blev för krångligt, så sedan dess startar vi på en plats och går en rundslinga, med fika­paus halvvägs.

Och det har visat sig vara ett vinnande koncept. En av anledningarna till det, tror Mats Hiertner, är att alla vandringar är olika.

Det är inte svårt att hitta på nytt, säger han. Vi har gått mycket i Stångtjärnsterrängen, men det är många stigar att välja på där. Vi har säkert gått fem olika vandringar i området mellan Stångtjärn och Källslätten, till exempel.

Nu har jag mycket hjälp av fyra medhjälpare, och så pratar jag mycket med folk. I höstas fick jag kontakt med en dam i Rättvik, som ordnade en vandring till Nittsjö åt oss. En annan dam ordnade en vandring till oss i Torsång före jul, med glögg.

Den häftigaste turen var nog när vi gick vid Insjöns gruvor, då fick vi hjälp av hembygdsföreningen, som hade ordnat så att Lur-Per (Per Gustafsson) spelade näverlur för oss.

Av de fyra medhjälparna är tre oriente­rare och den fjärde är idog vandrare, så det saknas inte uppslag alltså. Mats är också själv orienterare.

Jag har alltid varit intresserad av frilufts­liv, och orienterat sedan jag var liten grabb.

Och vandringarna på skidor och till fots fortsätter.

Det är jätteroligt att så många enga­gerar sig och tycker de är roligt, speciellt långvand­ringarna. Men vi har åkt Stafett­vasan några gånger, senast fick vi ihop två lag.

När vi skiljs funderar Mats på tisdagens tur, kanske blir den i spåren kring Pumpen i Hosjö, kanske väljer han något annat ställe.

Text och foto: Inger Söderlund

SPF Dalarna
Publicerad 2022-03-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas