Trafik på schemat i Skurup
Landet runt | SPF Skåne

Trafik på schemat i Skurup

SPF Skåne
Publicerad 2019-10-01

Känslorna flödade, stämningen var hög, liksom ljudvolymen. Alla pratade i mun på varandra och det var alldeles, alldeles underbart.

Jag trodde att jag hamnat I engelska parlamentet under värsta brexitdebatten. Inte så, jag var gäst hos SPF Skurups trafikgrupp.

Jag önskar att alla pensionärer fick vara del av en sådan här kamratgrupp. Då skulle vi leva lyckliga och friskare längre, det är jag övertygad om. Att samlas i en grupp kring ett gemensamt intresse måste vara bland det hälsosammaste man kan ägna sig åt.

SPF:s trafikgrupp har för närvarande 17 medlemmar och nästa milstolpe är 20. Den leds sedan snart ett år tillbaka av Evert Andersson ivrigt påhejad av förre ordföranden Yngve Andersson. Man samlas varannan vecka och diskuterar trafikfrågor, lokala såväl som mera allmänna. Då har medlemmarna förberett sig: någon har kollat om någon trafikfråga uppmärksammats i media, andra delar med sig av egna upplevelser i trafiken och så ventileras nya och gamla regler.

Vad är det då som får känslorna att svalla när trafikgruppen träffas?  Den här gången handlade det mycket om SVT:s avslöjande om alla feldoserade vägar. Det går inte att hålla anvisad hastighet i de här kurvorna.

Tramsigt påpekande, tyckte gruppen. Det handlar om att anpassa hastigheten efter de förhållanden som råder. Så står det i lagen och det borde TV-folket begripa.

Farligt att sprida direkt felaktig information, menar de pålästa medlemmarna.

Lika illa tycker man om alla som missar att det är höst och vandrar ut i mörkret utan reflexer. Flera medlemmar hade erfarenheter av hur nära olyckan är när mörkklädda personer plötsligt dyker upp framför bilen.

Gruppen sprider information till övriga SPF-medlemmar vid SPF:s månadsmöten. Nästa gång kan vi räkna med att få en reflexbricka med oss hem med uppmaning att använda den.

Föreningen hjälper också till med NTF:s årliga bilbältesräkning. Man konstaterar att bilisterna är laglydiga, 99 procent av kvinnorna och nästan 94 procent av männen använder bältet. Däremot tycks det vara sämre ställt i yrkestrafiken. Busschaufförer utan bälte har observerats.

Andra årliga arrangemangen är vårens trafikdag då alla är välkomna att testa sina trafik- och körkunskaper under en tur genom kommunen.

Lokala frågor som dålig skyltning vid den nyss öppnade Södergatan uppmärksammades, liksom vilka regler som gäller vid gångfartsområden som det vid Kyrkogatan. Där bestämmer fotgängaren hastigheten och det tycks många bilister vara omedvetna om.

Gruppen möts nästa gång den 11 oktober. Då ska man diskutera hur bilen bör rustas för vintersäsongen.

Lena Persson

 

 

 

SPF Skåne
Publicerad 2019-10-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas