Trevligt återseende med Lena Immonen
Landet runt | SPF Västmanland
Leena Immonen

Trevligt återseende med Lena Immonen

SPF Västmanland
Publicerad 2020-03-20

SPF Seniorerna Köpingshus hade medlemsmöte innan coronaviruset slog till med full kraft. Förra årets resa till Finland som gick i kungarnas spår mellan Åbo och Helsingfors guidades av dagens gäst, Lena Immonen. Hon har spelat piano länge, samarbetat med Viking Line och samtidigt börjat spelat piano. Resenärerna fick ett smakprov på hennes pianospel, så Jacqueline Adolfsson passade på att engagera henne till ett av våra medlemsmöten. Tillsammans med sin man Timo Immonen som gjord bildspelet till musiken som fick vi ta del av

Jean Sibelius Tema:  ”träd-serien” där vi fick höra henne spela Rönnen, Furan, Aspen, Björken och slutligen Granen. Det sista stycken måste alla finska pianoelever lära sig att spela. Lena Immonen berättade före, mellan och efter de olika pianostycken mycket om Jean Sibelius och hans liv,

Jean Sibelius levde mellan 1865 -.1957, började redan vid 4 års ålder spela och som 6-åring skrev han ”vattendroppar”. Studerade musik, blev Sibelius-Akademien men som tonåring valde han att spela violin parallellt som han studerade juridik. Arbetade i Berlin, som han besökte 36 gånger, i Wien ett par år, men sen i Helsingfors.

Gifte sig med Aino Järnefelt, som var hans hustru i 66 år, de fick 6 döttrar varav fem blev vuxna och allt gifta med kulturmänniskor och konstnärer.

Han var oerhört produktiv skrev många symfonier, Finlandia, psalmer

Lena Immonen avslutade med att spela Jean Sibelius, vals i e-dur och avtackades med en ljuskrona av Jacqueline Adolfsson.

Därefter presenterade Per-Åke Moe resultaten av bostadsenkäten om hur seniorer bor, hur de vill bo och när de vill flytta till annat boende. Det var endast en mindre del som tyckte bostadsbyte var aktuellt direkt. De flesta som svarade att efter fem år kanske det blir aktuellt. De flesta var intresserade av lägenhet om 3 rum och kök.

Idag akut brist på demensboende, och det kommer att finnas ett bostadsförsörjningsprogram som föreningens ”bostadsgrupp” kommer att vara engagerad i.

Därefter presenterade föreningens ordförande Veine Eliasson distriktets ordförande Lisbeth Vernersson, som försöker komma ut till alla föreningarna på meten i anslutning till årsmöte eller medlemsmöte i nära anslutning.

SPFs mål och riktlinjer är Vi-anda och identitet, rekrytera och behålla, påverkan och inflytande och synas och höras.

Viktiga frågor där SPF engagerar sig i gäller IT-frågor, bankernas kontanthantering, seniorbostäder mm.

En mängd aktiviteter kommer att ske framöver och där kommer kallelser och information ges längre fram.

Sedvanlig avslutning med kaffe, god bulle och lotterdragning.

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2020-03-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas