Utflykt till Bodatomtens hantverksgård
Landet runt | SPF Uppsala

Utflykt till Bodatomtens hantverksgård

SPF Uppsala
Publicerad 2018-05-29

Rapport från utflykt med SPF Seniorerna Enabygden till Bodatomten 2018-05-14

Två dussin förväntansfulla SPF-are samlades denna vackra måndagsmorgon vid Gustaf Adolfs Plan i Enköping för färd till ett för de allra flesta okänt mål. Detta var Bodatomtens hantverksgård i Håtunabo, nära Erikssund. Där mötte ägarna, Göte och Margita Rydh, upp och visade oss runt bland alla hus och annat under ett par intressanta timmar. Här kommer bara några axplock.

Göte och Margareta köpte tomten på 3000 kvm 1971 för att bygga en smedja, men har sedan dess fyllt den med cirka dussinet äldre byggnader med olika funktion. Bland dessa kan nämnas ett skomakeri, ett härbre, en visthusbod, en väderkvarn, en bensinmack och en diversehandel m.fl., alla fyllda med prylar från äldre tid, inte minst handelsboden med hyllor från golv till tak.

Mest intressant var nog ändå parstugan från slutet på 1700-talet. Den hade tidigare stått, där nu Arlandastad breder ut sig. Göte Rydh erbjöd sig 1988 att rädda den knuttimrade stugan och fick då två veckor på sig att flytta bort alltihop. Sedan tog det några år innan den kunde resas i samma skick igen.

Parstugan består av två rum med en mellanliggande farstu. Rummen har var sin eldstad, men i det ena finns dessutom spis, bord och sängar och ska för ca 200 år sedan ha hyst 12 personer. Det andra rummet användes bara vid högtidliga tillfällen såsom husförhör m.m.

I en särskild byggnad kunde vi beskåda en mäktig lokomotor av Munktells tillverkning från 1898. I samma hus fann vi anknytning till Enköping i form av ett flertal skiftnycklar och rörtänger av J.P. Johanssons design. Utanför stod en Bergsunds glödstiftsmotor om hela 8 hästkrafter från 1900-talet början.

Två timmar fyllda med intryck tog på krafterna, varför det avslutande kaffet var mycket välkommet. Detta serverades av Margita Rydh och Margareta Bergman i en modernt utrustad byggnad med målningar av Bo Ahlström på såväl tak som väggar. Där fanns Näcken spelande för dansande älvor och Tor farande över himlavalvet och mycket annat.

Under kaffepausen förklarade Göte Rydh också användningen av diverse föremål som hängde här och var på gården som en form av frågesport. Dessa var en jästkrans, pressvecksspännare, mätare för hattstorlek, tunnbandsspännare m.fl.

Till slut var det dags för hemfärd och att tacka för detta trevliga och lärorika besök vid en dold pärla i Enköpings närhet.

Vid pennan
Stig F

 

SPF Uppsala
Publicerad 2018-05-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas