Vandring bland Skurups vackra hus
Landet runt | SPF Skåne

Vandring bland Skurups vackra hus

SPF Skåne
Publicerad 2018-05-02

Ofta ser man inte allt det vackra som finns runt knuten och blir blind för det egna grannskapet. SPF Skurup vill råda bot för hemmablindheten och har startat vandringar där den egna kommunen står i centrum.

Gensvaret blev stort, så stort att det i stället för en grupp blev fyra. Anna Greta Olsson, Skurupsbo och verksam inom förskolan sedan 50 år tillbaka, har lärt känna Skurup och oss ”bybor” via våra barn och barnbarn. Hon leder vandringarna som handlar om de vackra husens historia och om människorna som bott där.

Vi får veta mycket om Skurups historia under den halvannan timme vandringen pågår, allt från betydelsen av Rutger Mackleans enskiftesreform till hur biografen, som en av landets första, kom till Skurup. Vi tittade också på ett av samhällets gamla skolhus, Rutger Mackleans skola, som byggdes redan 1846 för att lära församlingens barn läsa, skriva och bruka jorden.

Skurup är känt för sina vackra tegelhus. När järnvägen mellan Malmö och Ystad invigdes 1874 blev det startskottet för Skurupköpmännens vilja att manifestera sin betydelse och förmögenhet med pampiga bostäder. Längs en av huvudgatorna. Kyrkogatan, ligger de ståtliga husen tätt, rikt utsirade och smyckade och byggda av tegel. Tegelbruken låg tätt i de här trakterna och skulle det vara fint så var det tegel som gällde.

Numera vårdas många av de gamla tegelhusen ömt av sina ägare inte minst tack vare Tegelakademin som bildades för några år sedan och som inventerat beståndet. En del av husen har tyvärr mist en del av sin forna charm när renoveringarna farit för hårt fram. Numera är flera hus kulturminnesmärkta. Är ni nyfikna på den så kallade Skurupsgotiken, som kännetecknas av tegelhus med rundade valv, tinnar, torn och utsmyckningar, finns mycket att läsa på akademins hemsida.

Efter promenaden samlas deltagarna i ett av de gamla husen, den så kallade Bjurlingska fastigheten, en efterföljare till ett trähus som byggdes redan 1880. I det numera så ståtliga huset finns idag konditori Centrum och där blev det eftersnack med fika.

Lena Persson

SPF Skåne
Publicerad 2018-05-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas