Dansa seniorbalett
Leva & uppleva | Aktivitet
Foto: Björn Grankvist

Dansa seniorbalett

Varje onsdag dansar seniorer från Gästrikeföreningen Syrenen Sandviken balett på Kulturcentrum under ledning av Gun-Sofia Nilsson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-10-09

– Vi är väl runt tio i gruppen. Jag kan inte ha så stora grupper för jag går runt och rättar varje människa. De flesta har fyllt 70 år och den äldsta är nog en bra bit över 80. Några har dansat tidigare, men absolut inte alla.
– Det är inte så lätt att få män att komma, fast dansen är lika nyttig för dem. Det har heller inte varit självklart att kvinnor ska våga. ”Ska vi ha kjol och tåspetsskor på oss” frågar de.

Hur började ni med detta?
– Jag är danspedagog och har bland annat jobbat med människor med olika handikapp. Det är ju inte alla danspedagoger som orkar fortsätta efter pensioneringen, men jag vill inte sluta, för jag ser att man kan göra någonting positivt av det. Jag kallar det för »dansen som friskvård« för min tanke är att man ska använda det så. Muskelstyrkan blir större i dansen och balansen blir bättre. Nu har jag varit här i fyra-fem år och tidigare hade jag en grupp i Örnsköldsvik.

Jag tycker att alla ska få ha tillgång till att dansa.

– Hela träningen är uppbyggd på ett mjukt sätt. Det går inte ut på att lyfta benen upp till himlen, däremot får de lära sig hur man ska lyfta benen, hur kroppen ska vara placerad, med axlarna sänkta och ryggen rak. Vi börjar med balettuppvärmning, sedan dansar vi och avslutar med mjuk stretching. Står och niger och sträcker. Musiken är blandad. Jazz när vi dansar jazzbalett, och klassiskt lite mjukare och vänligare musik eller folklore för mer fart. Ibland meditationsmusik till stretchingen.

Kommer ni att ha någon uppvisning?
– Jag har faktiskt frågat flickorna om de vill visa upp det. En del tycker att det skulle vara kul och andra inte, men de som vill visa upp kommer nog att få göra det.
Det är väldigt ovanligt med senior-balett, vilket Gun-Sofia tycker är synd eftersom dans är fantastisk träning för äldre människor.
– Jag tycker att alla ska få ha tillgång till att dansa.

Text Frida Andersson Johansson

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-10-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas