Se & läs

Besök slott och grekiska öar

Publicerad 2010-07-11

Boken

Wij Trädgårdar – en vision i Ockelbo
Lars Krantz (text) och Pernilla Hed (foto), Norstedts, ca 198 kr.

De flesta odlare längtar att flytta söderut men trädgårdsmästare Lars Krantz gjorde tvärtom. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell hjälpte honom att rita sju olika trädgårdar i Ockelbo som ligger zon 5. Här berättar Lars Krantz målande om hur han med hjälp av sina medarbetare förverkligat sina drömmars trädgårdar. Det blev en plats för kontemplation där växter och natur samverkar. Pernilla Heds underbara bilder gör boken så vacker.

Filmen

Mamma Mia!

En riktig feel goodfilm som passar alla åldrar. Se den tillsammans med familjen eller goda vänner. Meryl Streep gör en fenomenal roll som Donna – en ensamstående mamma som äger ett litet hotell på en grekisk ö. Hennes dotter Sophie ska gifta sig så hon rustar för bröllopsfest.

Vad Donna inte vet är att Sophie även har bjudit tre män (Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård och Colin Firth) som tidigare varit ihop med Donna. Hon tror att en av dem är hennes far men hon vet inte vem. Plats för förvecklingar! Engelskan Catherine Johnsons har skrivit manus till Benny Anderssons och Björn Ulvaeus härliga Abba-låtar.


Receptet

Somrig potatissallad
1 kg färskpotatis
1 knippa rädisor
250 gr sockerärtor/sparris
1 rödlök
1 ask körsbärstomater
salladsblad/rucola efter behag

Dressing:
1 del vinäger
3 delar rapsolja
1-2 vitlökar
2-3 tsk senap, gärna dijon eller skånsk
salt och peppar

Skölj och skiva potatis och grönsaker. Blanda alla ingredienserna i en stor skål. Rör ihop dressingen och häll den över potatissalladen. Låt stå och dra en ½- 1-timma. Servera till grillat kött, korv, kassler eller skinka.

Utflykten

Gripsholms slott

Som ett rosa sagoslott ligger Gripsholm omslutet av Mälarens vatten intill småstadsidyllen Mariefred. Slottet grundades av Gustav Vasa 1537 men hade sin glansperiod under Gustav III:s dagar.
Här kan man vandra genom de många salarna och se kungliga porträtt genom tiderna, besöka fängelsehålor och beundra Hertig Karls kammare från 1500-talet. Öppet dagligen kl 10-16 fram till den 15 september.

Läs gärna den tyske författarens och journalisten Kurt Tucholskys (1890-1935) bok ”Gripsholms slott, en sommarsaga” inför besöket. Finns på antikvariat och bibliotek.
I en separat byggnad finns Svenska statens porträttsamling och hedersporträtten av kända svenskar. Årets porträtt är Ingvar Kamprad, fotograferad av Thomas Wågström.
Besök också Grafikens hus som ligger på gångavstånd eller ta en tur med museijärnvägen. Gå sen till Mariefred och strosa i den vackra träbebyggelsen som påminner om husen i Elsa Beskows Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.

Resa dit: ta ångbåten från Stadshuskajen i Stockholm. Eller res från Stockholms Central till Läggesta där det finns anslutningsbussar till Mariefred och Gripsholms slott. Trafikupplysning SL: 0771-75 75 75

Läs mer på www.strangnas.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas