Ingen riktig jul utan böcker
Se & läs

Ingen riktig jul utan böcker

Vad passar bättre i midvintermörkrets kyliga dagar än en god bok i bästa läsfåtöljen? Vår bokvärdinna Ingalill Mosander har ett antal läsvärda tips till dig.

Publicerad 2015-12-23

Deckare

Dödlig Bekantskap Donna Leon

Dödlig bekantskap

av Donna Leon

Forum
Giftigt avfall transporters illegalt till Venedig. Guido Brunetti, Europas mest karismatiske kommissarie, misstänker att maffian ligger bakom. Min favorit Donna Leon är suverän på att skildra det italienska samhällets osynliga maktkonstellationer.

Vinterstängt Jörn Lier Horst

Vinterstängt
av Jørn Lier Horst
Lind & co
Det känns som om man sitter med i polisutredningen och upplever hur adrenalinet börjar rusa i kroppen när dramats lösning närmar sig. Något går fel när ett parti narkotika ska smugglas in i Norge. En spännande deckare, belönad med Norska Bokhandlarpriset.

De underkända Hjort Rosenfeldt

De underkända
av Hjort & Rosenfeldt
Norstedts
En dokusåpastjärna hittas död, skjuten med en bultpistol i huvudet. På ryggen sitter ett kunskapsprov fastnitat med häftpistol. Den mördade hade uppenbarligen inte klarat många frågor.
Riksmord står handfallna inför en gäckande gärningsman.

Biografier

Jag minns ingenting Nora Ephron

Jag minns ingenting
av Nora Ephron
Printz publishing
Det här blev Nora Ephrons sista bok och hon summerar sitt liv med samma intelligens och humor som alltid. Men det finns ett sorgflor över texterna. Hon vet att hennes tid är utmätt och hon ser inga som helst förmildrande omständigheter med att bli gammal.

Ernest Thiel Lars Ragnar Forssberg

Ernest Thiel
av Lars Ragnar Forssberg
Leopard
Fascinerande om en man som älskade konst mer än pengar. Ernest Thiel var Sveriges rikaste man vid förra sekelskiftet. När han dog 1947 ägde han 3 420 kr. En välskriven och väl underbyggd berättelse om en människa som inte kände några gränser.

Romaner

Den blå tråden Ann Tyler

Den blå tråden
av Ann Tyler
Massolit förlag
En av USAs främsta författare, med ett perfekt gehör för detaljer och en ovanligt klarsynt blick inför familjer. Huvudpersonen är egentligen ett hus. Vem ska ta över det när föräldrarna inte längre orkar? Om syskonrivalitet och åldrande. Nominerad till Bookerpriset.

Min favorit

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv Tom Malmquist

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
av Tom Malmquist
Natur&Kultur
Den här boken nästan golvade mig. Jag sträckläste den med bultande hjärta. Tom och hans Karin väntar sitt första barn när hon plötsligt insjuknar i akut leukemi. Barnet tas ut med kejsarsnitt och Karin dör inom en vecka. När han återvänder hem är det utan Karin men med ett spädbarn och en oerhörd sorg. En mycket stark berättelse, hjärtslitande obarmhärtig, vacker och rå. Och skriven utan varje uns av sentimentalitet. Jag blev besviken när den inte nominerades till Augustpriset men på bokmässan i Frankfurt slogs förlagen om den. Hittills är den såld till sju språk.

Barn

Mollys Riddarborg Lucy Cousins

Mollys riddarborg
av Lucy Cousins
Natur&Kultur
När jag och en entusiastisk fyraåring öppnade boken och drog i en flik uppenbarade sig en hel riddarborg i flera våningar. Där roar sig Mollys kamrater med tornerspel och bågskytte. Gjord i ytbehandlad kartong som tål hårdhänt behandling, saft och välling. Från 3 år.

Jag LIlly och resten av världen Alexandra Maxeiner

Jag, Lilly och resten av världen
av Alexandra Maxeiner
Lilla Piratförlaget
Om livet i en familj med fyra systrar i åldrarna ett-och-ett-halvt till tolv år. Deras uppfinningsrikedom och energi vet inga gränser när det gäller att hitta på vildsinta lekar. En rolig och charmig bok, väl lämpad för högläsning. Från 8 år.

Historia

År noll Ian Buruma

År Noll. Historien om 1945
av Ian Buruma
Natur&Kultur
Författaren är professor och historiker och har kartlagt vad som hände när Europa reste sig ur askan efter andra världskriget. Det är en briljant skildring av de oerhörda svårigheter som väntade innan tillvaron blev något så när normal för människorna.

Den nya staden Lennart Pehrson

Den nya staden
av Lennart Pehrson
Albert Bonniers förlag
Andra delen i hans hyllade trilogi om utvandringen till Amerika. I början av 1900-talet var Chicago Sveriges andra stad. Det är en fängslande skildring av hur det moderna kapitalistiska industrisamhället växer fram. Nominerad till Augustpriset.

Text: Ingalill Mossander

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas