Se & läs

Valda verk av T S Spivet, Reif Larsen

Forum bokförlag, 2010, ca 200 kr

Publicerad 2008-02-22

Vilket fynd! Till synes en helt hopplös bok blir ens bästa vän i flera dagar!
Tecumseh Sparrow Spivet är tolv år och bor med sin ganska speciella familj på en ranch långt bortom färdvägarna i Montana. Pappa lever kvar i det förgångna Western, mamma är forskare och letar sedan ett tjugotal år efter en sällsynt skalbagge, hans bror är död (skjuten vid ett experiment med bössor i ladan), hans syster Gracie vill bli filmstjärna och hans hund ”såg ut som en målning av Edvard Munch som någon kört i tvättmaskinen.”

TS är närmast besatt av att undersöka och avbilda allt i sitt liv. I diagram, kartor och teckningar förklarar han till exempel hur det går till att skala majs, med vilken regelbundenhet pappa lyfter whiskyglaset till munnen, hur ansiktet ser ut på någon som ljuger eller ett replikväxlingsmönster vid familjens middagsbord. Allt samlas i anteckningsböcker i olika färger, beroende på ämne.
Dessutom gör han fantastiska illustrationer till vetenskapliga verk av till exempel insekter.
Det är därför telefonen ringer en dag. Det är från sekreteraren för illustration och design på Smithsonian Institution. TS har fått ett prestigefyllt pris och uppmanas komma till Washington för att ta emot priset och hålla ett tal. Men de vet inte att TS är ett barn.

TS tar sig dock till Washington på egen hand. Han tjuvåker godståg tvärs över den amerikanska kontinenten, som en modern, amerikansk Nils Holgersson. Naturligtvis händer en hel del, som varvas med TS underfundiga funderingar om stort och smått i livet. Eller vad sägs om kvantmekanik, minnets elasticitet eller vad mode är.

Fram till Washington kommer han, men här ska jag inte avslöja mer av vad som händer där.
Själva boken är ett underverk i sig. I marginalerna finns TS illustrationer, ofta med snusförnuftiga förklaringar och kommentarer, som om det är TS egen anteckningsbok G101 vi håller i handen. Vilket förläggararbete!
Missa inte heller TS Spivets hemsida. Gå in på www.tsspivet.com och knacka er fram. En härlig resa i sig.

 

Anna Rask

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas