Seniorer med tusentals följare
Leva & uppleva | Influencer

Seniorer med tusentals följare

En vill uppmuntra till träning, en annan värnar om hållbarhet och en tredje vill inspirera seniorer att klä sig så de syns. Att verka som influencer är inte bara förbehållet 20-plussare. Allt fler seniorer blir nu sociala medierprofiler.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-04-25

Fler seniorer blir nu sociala medieprofiler. Att lägga upp bilder på Instagram och få följare är minsann inte bara reserverat för yngre. Det finns många seniora profiler att följa, vissa som inspirerar kring träning och hälsa, andra kring kläder.

Det amerikanska modelejonet Dorrie Jacobson startade vid 80 års ålder kontot Senior Style Bible blog. Hon har sagt i intervjuer att hon kände sig ledsen när hon såg så många osynliga och olyckliga äldre kvinnor omkring sig. Så vid 80 års ålder startade hon sitt Instagramkonto där hon visar upp snygga kläder och vill peppa andra att ta för sig lite mer av tillvaron. Nu, sex år senare, har hon drygt 40 000 följare.

Även här i Sverige finns flera intressanta profiler att följa. Här är tre influencers som vill uppmuntra och inspirera till träning, att tänka på hållbarhet och att klä sig så att man syns.

 

Anita ”Lady Silver ” Looström

Lady Silver

Namn: Anita Lady Silver Looström
Ålder: 83 år
Familj: Särbo, 2 barn och 4 barnbarn
Bor: Reimersholme i Stockholm
Tidigare yrke: Barnmorska
Gör nu: Influencer på instagramkontot Lady Silver med 24 000 följare

Dölj faktaruta

Jag vill inspirera andra

Det hela började med att Anita Looström gick med i en hopprepsgrupp för 60+.
– Det var jättekul, vi hade en amerikansk coach som var världsmästare i hopprep. Hon tog en massa bilder på oss och lade ut på sociala medier, säger Anita.
Själv hade hon inte en tanke på vad detta skulle kunna leda till. Eller att det ens skulle leda till något. Att hon, som jobbat som barnmorska hela sitt yrkesliv, plötsligt vid 80 år fyllda skulle få en ny karriär var inget som ens fanns i hennes begreppsvärld.
Men med hopprepsbilderna blev Anita ”upptäckt” av en reklambyrå och fick bli Lady Silver med eget Instagramkonto. I dagsläget har hon 24 000 följare.
– Det är ju inte riktigt klokt egentligen, men kul är det, säger Anita och skrattar.

Ibland kan folk fråga hur man gör för att orka hålla igång så mycket. Det finns egentligen bara ett sätt – att röra på sig mer.

Hon har alltid varit en fysiskt aktiv person som gillar att röra på sig. Skidor, skridskor, gympa och promenader. Är det något hon vill förmedla genom sina bilder så är det just det – hur roligt det är att hålla igång. Och hur mycket bättre man mår.
– Ibland kan folk fråga hur man gör för att orka hålla igång så mycket. Det finns egentligen bara ett sätt – att röra på sig mer. För ju mer man rör på sig, desto härligare blir det. Man blir glad av det och det blir automatiskt så att man vill göra mer.
Själv är hon pigg och frisk men medveten om att det inte är alla förunnat att det är så i hennes ålder.
– Ett par av mina äldsta vänner, som jag känt längst, har fått fysiska problem som höftledsoperationer och annat. Jag har haft tur som hållit mig frisk.

Lady Silver musik video

 

Ingemar ”vintagemannen” Albertsson

Ingemar Albertsson

Ålder: 70 år
Familj: Fru, 2 bonusbarn, 1 bonusbarnbarn
Bor: I Stockholm och Österlen
Gör: Arbetslös pensionär
Hobby: Influenser, bloggare, kläder, matlagning, resor Instagramkonto: @vintagemannen, med 9 200 följare
Aktuell med: Boken Vintagemannens stilskola

 

Ingemars tips

 • Leta i second hand-butiker efter en väst/slipover och låt den bli en färgklick fram på magen under kavajen.
 • Köp ett par rejäla kvalitetsskor, gärna randsydda i fint läder. (Går att hitta second hand).
 • Köp en sommarhatt. (Det är lättare att börja bära hatt på sommaren, för då är det fler som använder hatt).
Dölj faktaruta

God kvalitet håller i evigheter

Med ett förflutet som informationschef på Arla, där han arbetade med miljöfrågor och hållbarhet, har Ingemar länge haft fokus på klimatfrågan. Men att han började blogga under pseudonymen Vintagemannen för tio år sedan var en ren slump.
– På den tiden jobbade jag inom marknadsföring och reklam och gick alltid svartklädd: Svart kavaj, svarta jeans och svart t-shirt. Men så en dag, närmare bestämt den fjärde februari år 2011, råkade jag kliva in i en second hand-affär i Stockholm och gjorde ett par häpnadsväckande fynd. Jag köpte mig en hatt, en yllerock och en halsduk till ett fantastiskt pris.
Ingemar blev glatt överraskad och minns hur nöjd han blev över de tre fynden, sydda i material av bästa kvalitet, inköpta för en summa som låg under kostnaden för hans senast inköpta jeans. Nu hade han fått blodad tand och började systematiskt besöka second hand-butiker i jakt på fler stilfynd.
– Det jag upptäckte var att det var ont om riktigt snygga kläder i de större storlekarna som jag passade i och insåg därför att jag behövde gå ner i vikt. På ett halvår hade jag minskat 16 kilo. Allt för att komma in i storlek 52.

För mig är hållbarhetsprojektet en möjlighet att använda sådant som redan finns.

Att handla hållbart innebär inte att klä sig i beige färger och det handlar för Ingemars del absolut inte om att stå tillbaka gällande hans stora intresse för stil och exklusiv smakriktning.
– För mig är hållbarhetsprojektet en möjlighet att använda sådant som redan finns. Gammalt porslin, gamla prylar och begagnade kläder av god kvalitet håller i evigheter. Det är viktigt att poängtera att jag inte gör avkall på någonting. Jag är en fåfäng person.
Trots att Ingemar inte gjort någon grundligare analys över vilka hans följare är vet han att de kommer från hela världen och att de är i alla åldrar. Han tror att de flesta är medelålders. Han får ofta kommentarer som: ”Jag vill bli som du är när jag blir gammal” och ”Du får gärna bli min farfar”.
– Det är jätteroligt att få göra det här. Jag tycker det är kul att fundera på vad jag ska ha på mig och veta när jag vaknar på morgonen att idag ska vi ta fina bilder på just den här kombinationen.

vintagemannen.se

 

Maria ”aginginstyle” Sörensson

Maria Sörensson

Ålder: 64 år
Familj: Man, 3 barn, 2 barnbarn
Bor: I Lund
Gör: Studie- och karriärvägledare på Lunds Tekniska Högskola
Hobby: Att vara influencer, tränar veteranfriidrott
Instagramkonto: @aginginstyle med 8 600 följare

 

Marias tips

 • Våga visa vem du är via dina kläder.
 • Låt dina kläder deklarera det du står för.
 • Bli mer synlig.
Dölj faktaruta

Jag gillar att klä upp mig

För Maria betyder kläder och accessoarer kreativitet, inspiration och glädje. Ända sedan hon var liten flicka har hon lagt sig vinn om att skapa en färgstark ”dagens outfit”.
– Min mamma var modeintresserad och bar för det mesta snygga och tidlösa kläder. Jag lånade ur hennes garderob och när hon dog för fem år sedan ärvde jag många av hennes plagg och skor, säger Maria.
Intresset för mode som uttrycksmedel smittade av sig också på Marias två döttrar. När en av dem flyttade utomlands började de alla tre skicka bilder till varandra med klädstilen för dagen.
– Det var de som föreslog att jag skulle starta ett Instagramkonto för att visa mina bilder lite mer offentligt. De hjälpte mig i början med allt det tekniska, säger Maria.
Kläder har alltid varit ett av Marias främsta uttrycksmedel. Hon låter plaggen spegla både sitt humör och sina känslor. Till en början lanserades Instagramkontot utanför Sverige, med de flesta följarna i USA.
– Jag ville inte att alla i min närhet här hemma skulle känna till min fåfänga och passion för att leva ut den jag är genom mina dagliga outfits. Men nu är jag mer ohämmad och tar ut svängarna. Det är ju på det sättet som jag bäst kan inspirera andra.

Tuffa, äldre och starka människor måste få ta plats. Själv gillar jag att klä upp mig.

Att vara influencer innebär att hon vill uppmuntra kvinnor i sin egen ålder och de som är äldre att våga klä sig så att de syns. Hon vill få människor att uttrycka sin personlighet med hjälp av sina kläder, precis så som hon gör själv.
– Tuffa, äldre och starka människor måste få ta plats. Själv gillar jag att klä upp mig, jag brukar säga ”I play dress up” och med det menar jag att det är kul att ikläda mig den roll som kläderna ger mig. Jag blir den typ av människa som kläderna signalerar.
När Maria ska välja vilket decennium som påverkat hennes klädstil allra mest tvekar hon lite grand.
– Jag gillar 50-talet för dess kvinnlighet och 60-talsmodet för att det är så roligt. Men 70-talet är också min grej, jag älskar hippiestilen.

 

Andra influencers på Instagram

 • The Urban Hippie Swe Svante Nybyggars, 68, från Malmö klär sig i exklusiva arbetarkläder och har 59 000 följare världen över, många av dem i Japan.
 • Iris Apfel amerikansk stilikon, inredningsdesigner och affärskvinna. Fyller 100 år i augusti. Hennes stora runda glasögon är hennes kännetecken. 1,6 miljoner följare.
 • Want show as young Charmigt 80+ par som äger ett tvätteri i Taiwan. Fotograferade i olika kvarglömda kläder. 649 000 följare.
 • Jane Fonda är numera även klimataktivist. 1, 6 miljoner följare.
 • Senior Style Bible blog där 86-åriga modelejonet Dorrie Jacobson visar kläder.
Dölj faktaruta

 

Text Ulrika Palmcrantz & Kersti Hilding Hansen

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-04-25
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas