Nyheter

Ålderism-förslaget vann gehör

Publicerad 2011-06-19

Kongressen gick helt och hållet på utskottets förslag när propositioner och motioner som rörde organisation, utveckling och förnyelse behandlades.

Utskottet i sin tur följde förbundsstyrelsen i ganska hög grad. I förslaget om ålderism valde man dock att ta bort en del, som berörde namnbyte på förbundet.  Den allmänna uppfattningen var att namnfrågan var för viktig för att ingå i ett sammanfattande förslag.

I arbetet mot ålderismen föreslås förbundet nu inrätta en starta-eget-service, ändra bilden av äldre som tärande utan inlärningsförmåga samt bekämpa ålderismen i språket, arbetslivet, vården och socialförsäkringssystemet.

FAFO-utredningen väckte diskussion. Framför allt var det en rekommendation från styrelsen om att alla föreningar ska ta ut en medlemsavgift på minst 250 kronor om året som väckte ont blod. Det fanns en rädsla att rekommendationen skulle uppfattas som ett krav. Utskottet tog bort denna del av förslaget helt, och kongressen röstade därefter.
Däremot röstade man igenom förslaget som ska underlätta för distrikt att samarbeta, och om det finns önskemål om den saken, gå ihop till större regioner.

I övrigt valde man att förtydliga vissa delar av förslagen med tillägg, bland annat om att distriktsordförandekonferenserna ska innehålla mer av avstämning och förankring av beslut.
SPF ska ta fram en handikappolicy. Det var ett förslag som röstades igenom utan invändning under kongressen.

En omfattande IT-vision stod också på önskelistan hos en del, liksom en översyn av medlemskorten samt ett dechargeutskott. De motionerna ansågs dock besvarade, respektive fick avslag.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas