Anmälningar av ögonsjukvården inom Region Stockholm ökade med 38 procent 2024. Och ökningen var störst hos de äldre.
Under 2024 fick Patientnämnden inom Region Stockholm ta emot 148 ärenden relaterade till ögonsjukvård. Det visar nämndens årsrapport. Detta innebar en ökning med 38 procent jämfört med året innan. Flest ärenden gällde personer som var 70-79 år, och det är även i den åldersgruppen som ökningen är störst.

Inom varje ärende kan det finnas fler klagomål. De 148 ärenden, relaterade till ögonsjukdomar, som kom in under 2024 innehöll totalt 219 klagomål. Den största andelen klagomål gällde vård och behandling, därefter följde missnöje med resultatet av behandlingen. Nämndens årsrapport innehåller en rad sammanfattande skildringar av anmälarnas upplevelser:
”En man genomgick en starroperation på ena ögat. Han fick ingen smärtlindring förrän efter 30 minuter. Operationen följdes av en allvarlig komplikation och mannen blev inte kontaktad av mottagningen efteråt när han som mest
behövde det. Han fick ingen information om skadorna på glaskroppen. Mannen undrade varför ingen händelseanalys gjordes. Mannen anser att mottagningens rutiner är högst bristfälliga.”
”En man som opererades för gråstarr drabbades under operationen av komplikationer och fick akut vård av specialist. Patienten kan efter operationen bara urskilja konturerar samt ljus och mörker med det opererade ögat.”
”En man med gråstarr opererades vid en klinik där han betalade en extrakostnad för premiumlinser. Efteråt drabbades han av efterstarr och fick genomföra
behandlingar. Han har idag betydligt sämre mörkerseende. Han kan inte läsa utan läsglasögon. Ögonen känns grumliga och han måste använda ögondroppar. Han har fått byta ut samtliga lampor i huset till betydligt starkare ljuskällor.”
”En kvinna fick ena ögat opererat för gråstarr. Hon fick en skugga över ögat, vilket hon påtalade för läkaren, som menade att operationen var okomplicerad och att
det skulle ge med sig. Samma läkare opererade det andra ögat för gråstarr. Första ögat blev patienten gravt synskadad på kort därefter och ifrågasätter om hon
skulle ha opererats från början eller om det uppstod något under operationen. Hon har fått injektioner utan effekt på akutsjukhus och man har där konstaterat
förändring på gula fläcken. Kvinnan undrar om det finns andra åtgärder eller om resultatet hade blivit annorlunda om hon fått injektioner i ett tidigare skede.
Hon upplever att läkaren hanterar ärendet nonchalant utan förståelse för komplikationerna och dess påverkan på hennes liv.”
Patientnämnden kan inte urskilja någon särskild orsak till den stora ökningen av antalet ärenden under 2024. I svaren från vården framkom dock att patient och vårdgivare ofta hade olika bild av vad som inträffat. ”Detta tyder på att det kan finnas brister i vårdgivarnas kommunikation och information gällande komplikationer, risker, behandlingsalternativ eller vad patienten kan förvänta sig för resultat”, kommenterar nämnden i sin rapport och fortsätter:
”Patientberättelserna visar på bristande information både inför en operation eller behandling samt i efterhand när det gäller resultatet av ingreppet, eventuella komplikationer som uppstod och vad som kunde förväntas ske därefter.
Även om vårdgivaren har informerat patienten, kan det ha skett på ett sätt där patienten inte har förstått eller kunnat ta till sig informationen.”
Nämnden noterar också att många klagomål handlade om bristfälligt
bemötande:
”Det understryker vikten av ett gott bemötande för att patienten ska känna sig trygg med behandling och resultat, inte minst när det uppstått någon svårighet eller komplikation.”
Patientnämnden
Patientnämnden bedriver lagstadgad verksamhet med uppdrag att ta emot
synpunkter och klagomål från patienter och ombud avseende offentligt
finansierad hälso- och sjukvård samt tandvård, föra fram dessa till
vårdgivarna och säkerställa att patienter får svar på sina frågor.
Utifrån synpunkterna ska patientnämnden bidra till kvalitetsutveckling, hög
patientsäkerhet och till att hälso- och sjukvården samt tandvården anpassas
efter patienternas behov och förutsättningar.
Patientnämnden ska analysera inkomna synpunkter och klagomål och
uppmärksamma verksamheterna på riskområden och hinder för utveckling
av vården.