Bytte deras pensionsfonder utan tillstånd
Foto: Colourbox
Nyheter | Bluff

Bytte deras pensionsfonder utan tillstånd

Tre företag misstänks ha ringt upp svenskar, fått dem att lämna ifrån sig sina bank-id, och sedan loggat in på Pensionsmyndigheten för att byta ut personernas fonder mot företagets egna.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-09

Genom att påstå att samtalet gällde efterlevandeskydd har företagen – med callcenters i Dubai – lyckats få folk att lämna ifrån sig sina bank-id, rapporterar TT i ett flertal av landets tidningar, bland annat Dagens Industri, DI.

De tre företag som polisanmälts för dataintrång i pensionssystemet och ”missbruk av urkund” är Svensk fond & försäkringsanalys, Lundstedt Fond och Finans samt Konsumentkraft. Pensionsmyndigheten uppskattar att omkring 6000 svenska pensionssparare har drabbats, framför allt personer i 30-40-årsålden.

Sedan februari i år har myndigheten ändrat rutiner så att det krävs två godkännanden för att byta fonder.
”Man får signera två gånger. Och andra gången är det också uttalat att det är ett fondbyte man ska godkänna, säger Rasmus Bjälkeson, processansvarig för Fond och finansadministrationen på Pensionsmyndigheten, till TT.

Ditt bank-id är en identitetshandling och du ska aldrig lämna ut din inloggning till någon. Är du orolig? Logga in på ditt konto på Pensionsmyndigheten och kontrollera vilken fond du är placerad i.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas