Nyheter

Politiker räknar pensionärer till svart hål

Publicerad 2011-01-03

Det är SVTs Rapport som har granskat kommunalrådets blogg. Stefan Hanna skriver att det svarta hålet kommer att ”suga ur all energi ur sin närhet om närheten inte lyckas tanka om”. Hålet består alltså av ”andelen vuxna som försörjs av andra”, skriver Stefan Hanna, och betonar att Sveriges pensionärer tillhör denna grupp.

Pensionssystemet
Veteranen har läst mer på Stefan Hannas blogg, och finner att inlägget också handlar om pensionssystemet.
I den andel som försörjs av andra måste man räkna in pensionärer, ”eftersom vårt pensionssystem inte alls är uppbyggt som vissa tycks tro dvs att man själv betalar in sin pension. Det generella pensionssystemet är uppbyggt på att de som nu jobbar betalar pensionerna till de som är pensionärer.”

Kommunalrådet i Uppsala fortsätter:
”Visst finns det pensionssparande som vissa satt av själva men det är försvinnande lite pengar i förhållande till det enorma pensionsåtagande som ligger framför oss allt annat lika. Vi måste tänka om men kommer vi att klara av att tänka om och hitta en ny samhällsmodell som klarar av att leverera generellt välstånd samtidigt som vi går in i en tid med negativ befolkningsutveckling och där allt fler av de som lever är äldre i Europa. I tangentens riktning är vi chanslosa i konkurrensen med t ex stora delar av Asien.”

Skatt för tjocka
Centerpolitikern har tidigare dragit på sig allianskollegornas irritation över olika formuleringar och idéer. Bland annat har Stefan Hanna föreslagit att överviktiga svenskar bör betala extraskatt.

SVT Rapport har sökt Stefan Hanna för en kommentar.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas