Ju fler fondval, desto sämre värdeutveckling. Det är pensionsmyndighetens sammanfattning av premiepensionen 2024.
Premiepensionen har en fortsatt högre avkastning än inkomstpensionen, enligt Pensionsmyndighetens senaste årsrapport. De som gjort egna fondval har dock i genomsnitt haft en sämre värdeutveckling 2024 än de som har det statliga förvalet (AP7 Såfa). Enligt myndigheten syns ett tydligt mönster bland de som har gjort egna fondval: Ju fler fondval, desto sämre värdeutveckling.
– Endast var fjärde person som har gjort ett eget fondval har fått en högre värdeutveckling än den genomsnittliga spararen i förvalet AP7 Såfa. Man ska ha i åtanke att det är väldigt stor spridning i värdeutveckling bland fondspararna i premiepensionen med både högre och lägre avkastning än genomsnittet, säger Gustav Sundén som är analytiker på Pensionsmyndigheten.
Premiepension
- Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen.
- Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen.
- Du väljer själv om du vill placera pengarna genom fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.
Källa: Pensionsmyndigheten
Riksdagens mål för premiepensionssystemet är att avkastningen bör vara tydligt högre än inkomsternas utveckling. Enligt pensionsmyndigheten är detta mål uppfyllt, men inte för alla.
– Vi bedömer att pensionärer som har förvalet AP7 Såfa uppfyller målet att premiepensionsutbetalningarna ska vara allt mer stabila och förutsägbara, det vill säga att risken minskar med åldern. Målet är dock inte uppfyllt för de pensionärer som har valt egna fonder på premiepensionens fondtorg och inte heller för de som har valt den traditionella försäkringen eftersom de saknar tydligt samband mellan ålder och risk, säger Susanne Schaftenaar som är analytiker på Pensionsmyndigheten.
Sedan årsskiftet har börserna fallit kraftigt efter det utökade tullkriget, vilket kan få stora effekter på premiepensionssystemet.
– Det har vi inte analyserat i nuläget men det kommer vi att titta på vid nästa årsrapport, säger Gustav Sundén.
Principen om valfrihet ingår i det lagstadgade premiepensionssystemet och är tänkt att ge spararna trygghet genom en egen möjlighet att påverka sina placeringar. Men siffrorna för 2024 visar alltså att den som har spridit sina val har missgynnats.
SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson menar att siffrorna är intressanta, men att det troligen handlar om en övergående tendens.
– Rådet till pensionssparare brukar ju vara att inte lägga alla ägg i samma korg. Men den här gången var det bra att just ha lagt allt i samma korg. Men utvecklingen på både den amerikanska och den svenska marknaden tyder på att detta antagligen är ett övergående fenomen. Både valfrihet och soffliggarfonden kan väntas vara mer gynnsamt på sikt för spararna, säger hon.