Nyheter

Dementa krävs på pengar för skador på vårdboendet

Om sjuka äldre orsakar skador på sina vårdboenden kräver Attendo att de själva eller deras anhöriga ska stå för kostnaden, skriver DN.

Publicerad 2013-07-08

En blödande eller magsjuk person som får vård måste inte betala för eventuella fläckar, men demenssjuka som, till följd av sin sjukdom, orsakar skador i sina boenden bör betala, enligt ansvariga på vårdföretaget Attendo.

Enligt Attendo är det ingen skillnad på att vara hyresgäst i en vårdlägenheter för dementa eller på att bo i en vanlig hyresrätt, och därför bör hemförsäkringen täcka skador som urinfläckar på golvet eller trasig inredning. Men försäkringsbolagen håller inte med.

– I ett vårdboende skulle jag säga att det här är en risk som man får räkna med i verksamheten och antingen försäkra upp själv, eller helt enkelt ta kostnaden för den i verksamheten, säger Mattias Wallman, chef för sakskador på försäkringsbolaget Folksam till Dagens Nyheter.

Men han tror att många privatpersoner inte vågar stå emot kraven från Attendo, och därför betalar utan att bråka.

En av dem som bråkar är Anna Larsson Wallin. Hon är änka efter en Alzheimersjuk man som bott på ett av Attendos vårdboenden, och hon har krävts på 70 000 kronor för skador på parkettgolvet.

– Det kan inte vara rimligt att man ska ställa en svårt demenssjuk man i livets slutskede till svars för sånt som ingår i sjukdomsbilden. Om något så visar det här att han inte fått den omvårdnad han hade rätt till, de har inte hjälpt honom att gå på toaletten när han behövt, säger hon till Dagens Nyheter.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas