Din tinnitus kan minska med hörapparat
Nyheter | hörsel
Hörapparat. Foto: Colourbox

Din tinnitus kan minska med hörapparat

Nästan var femte svensk har tinnitus. Nu vill HRF uppmärksamma att hörapparat kan lindra problemen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-10-18

– Hörapparater är en mycket effektiv ”medicin” mot tinnitus, det visar både forskning och erfarenhet. Många med tinnitus känner inte till det, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Ofta hörselnedsättning

Den som har tinnitus och hör dåligt tror ofta att hörselnedsättningen orsakas av just tinnitus. Men i själva verket har den som är drabbad av tinnitus ofta en underliggande hörselskada utan att veta om det.

Fungerar på två sätt

Dels gör hörapparaten att ljud från omgivningen hörs bättre, så att de ”överröstar” tinntiusljuden som därmed blir lättare att tänka bort. Dels gör den förbättrade hörseln att man inte behöver oroa sig och spänna sig lika mycket, och minskad stress ger även minskad tinnitus.

– Om fler med tinnitus fick hörapparater även vid lättare hörselnedsättning, så skulle det troligen innebära betydligt färre sjukskrivningar.

Ökar risk för demens

Som Senioren tidigare har rapporterat har en av tre över 65 nedsatt hörsel. Men i genomsnitt väntar drabbade i åtta år(!)innan de söker behandling för sina besvär.
– Vi ser att hörselnedsättningar ökar risken för demens kraftigt, ibland med uppemot nio gånger, sade då Jonas Brännström, docent i audiologi vid Lunds universitet och leg. audionom

Hörselskadades dag

19 oktober är det Hörselskadades dag med aktiviteter runt om i landet. I samband med detta vill HRF uppmana personer med tinnitus, men även andra att testa sin hörsel.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-10-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas