”Du har makt att förbättra ditt liv”
Nyheter | Livskvalitet
Passion för livet, livscafé, förändra ditt liv till det bättre Foto Colourbox

”Du har makt att förbättra ditt liv”

Vem vill inte känna passion för livet? Just nu utbildas seniorer i coachning för att i sin tur kunna inspirera andra att ta ansvar för sin livsstil. Målet är att få bästa möjliga liv, hela livet.

Publicerad 2013-11-18

Redan nu är det många SPF-föreningar som håller så kallade livscaféer för sina medlemmar. Och att döma av det mycket stora intresset för coach-utbildningen så kommer många fler livscaféer att dra igång runt om i landet.

På livscafé träffas man, diskuterar sådant som kan förbättras i vardagen, och inspirerar varandra till att genomföra dessa förbättringar. Efteråt tittar man på resultatet. Halkar jag mindre sedan jag lade ett halkskydd under mattan? Mår jag bättre sedan jag började promenera? Är jag gladare sedan jag gick med i akvarellgruppen?

– Fokus är på dig, du har egenmakt och kan förändra ditt liv till det bättre, säger Lars Stenberg från SPF Jönköpingsdistriktet, när han föreläser om Passion för livet. Tillsammans med Elsa Ingesson, också från Jönköping, är han seniorcoach och håller i utbildningen av de nya livscafé-ledarna.

Exakt vilka förbättringar man gör är upp till var och en. Du kan till exempel plocka undan lösa sladdar hemma, så att du inte riskerar att snubbla på dem, eller sätta ett stödhandtag i duschen. Kanske ger du sig själv målet att äta grönsaker till varje måltid. Sitter du hemma av gammal vana kanske du utmanar dig själv genom att återuppta kontakten med en gammal vän och föreslå en träff.

Poängen är att seniorer har makt att förbättra sina egna liv så att de får bästa möjliga liv hela livet.

Passion för livet och den förebyggande metoden att förbättra sin tillvaro genom att arbeta i livscaféer har blivit så framgångsrik att den fått internationell uppmärksamhet och nominerats till det europeiska priset ”Social innovation of Ageing”.

Du kan läsa mer om SPFs satsning på Passion för livet här

 

 

Fler ledare

18-19 november arrangerar SPF och PRO i samarbete med Sveriges Kommuner och landsting en utbildning på Hotell Clarion Sign i Stockholm för de som vill bli ledare för Passion för livet. Den som vill bli ledare behöver inte själv vara expert på livsstilsfrågor, men får gärna vara intresserad av att inspirera andra.

Intresset för utbildningen har varit så stort att de ursprungliga 50 platserna som vikts för SPF har fått utökas.

Det som diskuteras är bland annat säkerhet, mat och dryck, läkemedel, sociala nätverk och fysisk aktivitet.

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas