Nyheter

Engelsk äldrevård kritiseras

Publicerad 2011-06-27

inom den svenska äldrevården rapporteras det friskt om, inte minst här på Veteranen. Och det tycks som problemen med att ge äldre en bra och värdig vård finns på fler håll. I England har en undersökning bland vårdtagare, anhöriga, vårdare och myndigheter nyligen avslöjat stora brister.

Den höga personalomsättningen och att man avsatt för kort tid per besök kritiseras bland annat. De äldre kan få välja mellan att få mat och att få tvätta sig, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Bland bristerna nämns att även att hjälpbehövande älde inte fått smutsiga sängkläder bytta på lång tid samt att älde inte fått hjälp att lämna sängen på över 17 timmar.

En anledning till problemen uppges vara att antalet äldre ökar, och med dem antalet personer som behöver hjälp i hemmet. Samtidigt har den brittiska staten stora sparkrav på sig.

Trots bristerna är det få äldre som klagar. De vet inte hur man gör, är rädda för konsekvenser eller är inte medvetna om vilken omvårdnad de har rätt att kräva, enligt Sveriges Radio.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas