Nyheter

Förebyggande möten ger bättre hälsa

Äldre som får information om hjälpmedel hjälpmedel och hälsa i vardagen via hembesök eller seniorträffar klarar sig bättre än de som inte får samma information, enligt en studie.

Publicerad 2012-02-21

–Resultaten är så lovande att de kan komma att få betydelse när vi utformar framtidens utbud av hälsofrämjande åtgärder för äldre hemmaboende personer, säger Susanne Gustafsson, som presenterar studien i sin kommande avhandling vid Sahlgrenska akademin.

I studien har man jämfört tre grupper. Den ena gruppen fick hembesök med information om hur de kunde få hjälp av vardagshjälpmedel och fallriskbedömningari  hememt. Den andra gruppen fick diskutera åldrandets konsekvenser på seniorträffar, där de även tipsades om lösningar på vardagsproblem.Den tredje gruppen fick ingen information alls.

De båda grupper som fått information kände sig friskare tre månader efter informationen. Hembesöksgruppen var mindre beroende av hjälp i vardagen ett år efter studien, och gruppen som deltagit i seniorträffar var mindre beroende av hjälp fortfarande två år efter studien.

Frida Andersson Johansson

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas