Har du giltig ID-handling?
Nyheter
Foto: Colourbox

Har du giltig ID-handling?

För den som är gammal och inte har familjen nära kan det bli en pärs att skaffa nya id-handlingar. Det fick Birgitta Johanssons 95-åriga mor erfara.

Publicerad 2015-07-06

Birgitta Johanssons mor är 95, levnadsglad och pigg och med i ett gäng raska damer i samma ålder som träffas och promenerar. Men kampen för att få nya id-handlingar höll på att knäcka henne.

– TV-boxarna i hennes bostadsrättsförening skulle bytas ut. Men när hon gick för att hämta ut sin box upptäckte de att hennes id-kort hunnit gå ut. Samma sak var det med passet. Texten om giltighet är så liten att en äldre person helt enkelt har svårt att se den, säger Birgitta Johansson.

Hennes mor tog sig till passexpeditionen i Malmö med taxi och satt där och väntade i de fyra timmar som krävdes för att komma fram och få beskedet att de inte kunde hjälpa henne. De utgångna id-handlingarna godkändes inte. Någon måste intyga att hon är hon.

Det var bara att ta taxi hem igen.

Under ett nytt försök följde den närboende svägerskan med för att gå i god för 95-åringen. Men det var inte nog.

– Du har ju barn, sade de. Och det har hon i och för sig, men jag bor i Karlshamn och min syster i Texas, säger Birgitta Johansson.

Hon tillägger att hon själv inte är purung, och att man inte kan räkna med att folk har familj.

– De frågade om hon inte kunde ta med någon granne som bor på samma adress som hon. ”En dog i förrgår, en är blind och en ligger för döden. Jag känner ingen av dem. Vilken vill du att jag ska ta med”, svarade hon då. Det slutade med att jag och min 79-åriga man ändå fick åka ner till Malmö.

Birgitta Johansson poängterar att bemötandet var trevligt och hon har full förståelse för att personalen på passexpeditionen måste följa reglerna. Däremot tycker hon att reglerna borde ses över. Och hon påpekar att väntetiderna på passexpeditionen, som ofta överstiger flera timmar, är på tok för långa för en 95-åring.

När de väl lyckats beställa nya id-handlingar tog det en vecka innan de blev klara. Under tiden kunde Birgitta Johanssons 95-åriga mamma inte ta ut pengar på banken för att täcka alla taxibesök hon lagt ut för. Och när handlingarna äntligen kom hade TV-boxen skickats tillbaka till avsändaren.

– Många äldre klarar sig själva, kan bo hemma och reder sig. Men de kan inte hantera datorer och IT. Och när det händer sådant här, är det som att samhället går dem ur händerna. Då är det svårt att hålla uppe livslusten.

När de senare bett andra seniorer titta på sina id-handlingar har flera haft id-kort och pass som gått ut, utan att de tänkt på det. Nu vill Birgitta Johansson påminna äldre personer att kontrollera sina id-handlingar i förebyggande syfte, för att slippa hamna i samma situation som hennes mor.

 

Text: Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas