Historisk satsning på Almedalen
Nyheter | Påverkan
Almedalen 2015. Foto Jan Arleij

Historisk satsning på Almedalen

Äldrefrågorna kommer att ta extra stor plats i Almedalen i sommar. De tre största pensionärsorganisationerna skapar vad man kallar ett Äldreforum för att öka genomslaget.

Jan Arleij
Publicerad 2017-03-30

Påverkan genom samverkan är pensionärsorganisationernas strategi för årets upplaga av Almedalen.

SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna – med 850 000 medlemmar i ryggen – ställer sina tält intill varandra på strategisk plats på Strandvägen alldeles nära själva Almedalen. På en scen bredvid kommer evenemangen att avlösa varandra under hela veckan, numera åtta dagar lång.

Äldreforum håller öppet samtliga dessa åtta dagar, från söndagen den 2 juli till söndagen den 9 juli. Planeringen av aktiviteterna pågår för fullt, men tyngdpunkten väntas ligga under måndag-onsdag (3-5 juli).

– Vi hoppas och tror att det här mer samlade konceptet ska öka genomslaget för inte minst våra äldrepolitiska krav, säger SPF Seniorernas samhällspolitiske chef Martin Engman.

Genomslag

Att vinna mediernas intresse är tufft under Almedalsveckan, men framgångsrik opinionsbildning handlar också om att påverka andra aktörer med äldrepolitiskt inflytande, exempelvis myndigheter och de politiska partierna.

– Många kommer att passera Äldreforum för att höra vad vi har att säga, och för att få chansen att framföra sina budskap, säger Martin Engman.

– Det finns också ett före och ett efter Almedalsveckan. Vår opinionsbildning pågår hela tiden. Äldreforum kommer att koncentrera och fördjupa vår påverkan även utanför Almedalsveckan.

Pensionerna

Tre sakområden ska lyftas särskilt av de tre seniororganisationerna under de åtta Visbydagarna:
– Ekonomi
– Hälsa
– Diskriminering

– Vi jobbar för fullt med det konkreta innehållet under veckan, och återkommer med mer information när programmet börjar bli klart, lovar Martin Engman.

– Det ska bli spännande att pröva den här formen av samverkan med PRO och SKPF Pensionärerna, säger Martin Engman som också berättar att News55 projektleder satsningen. Jag tror att vi kan göra Äldreforum till ett nav för äldrepolitiken i årets upplaga av Almedalsveckan.

Gemensam sak

Upplägget i Almedalen är historiskt. Pensionärsorganisationerna brukar ha sina egna dagar, och egna evenemang.

– Det är på tiden att vi seniorer gör gemensam sak. Vi är många, men det märks tyvärr inte i beslutade församlingar. Nästa år är det val och då måste partierna både ha program och representanter som attraherar oss, säger Christina Rogestam, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

Jan Arleij
Publicerad 2017-03-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas