Nyheter

Hög ålder ger status i Irak

Publicerad 2011-04-23

Hiat Jabor, 65 år, och Abed Amiri, 73 år, flyttade till Sverige i mitten av 1990-talet. I en artikel i Sydsvenskan berättar de två SPF-medlemmarna om livet som pensionärer i Sverige, och hur motsvarande liv kunnat te sig i Irak.

Paret känner inte så många svenskar, men har fått uppfattningen att man inte träffar sin familj och släkt lika ofta här. De upplever dock att äldre personer bemöts med respekt i de allra flesta sammanhang.

– Den stora skillnaden är när man åker kommunalt. I Irak är det en självklarhet att erbjuda äldre personer en sittplats på bussen, men så är det inte här, säger Abed Amiri.

I Irak är det också en självklarhet att yngre familjemedlemmar tar hand om sina äldre när de inte längre klarar sig själva. På samma sätt hjälper de äldre hjälper sina yngre släktingar så länge de kan. Hiat Jabor kan själv inte tänka sig att flytta till ett äldreboende.

– Det skulle kännas pinsamt att få hjälp av någon utanför familjen. Mina barn och barnbarn hjälper mig, säger hon till Sydsvenskan.

Läs hela artikeln här:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas