Nyheter

KOMMENTAR: Hur mycket stryk tar pensionärerna?

Publicerad 2011-08-17

Hur mycket mer tål landets pensionärer?
Efter att ha sett sina pensioner sänkas av bromsen såväl 2010 som i år – till skillnad från löntagarna som inte fått se sina löner sänkas utan höjas – kommer nu Moderaterna i regeringen med beskedet att Sverige inte har råd med en sänkning av pensionärsskatten med drygt 2 miljarder.

Detta sker mot bakgrund av en annan särbehandling av löntagare i förhållande till pensionärer: sammanlagt har regeringen Reinfeldt gett löntagarna fyra jobbskatteavdrag värda 77 miljarder medan tre skattesänkningar till pensionärerna har fått kosta 13 miljarder.

Att ilskan nu snabbt kokar upp bland samtliga pensionärsorganisationer efter Reinfeldts och Borgs besked och sätt att argumentera är ofrånkomligt. Frågan blir hur de kommer att agera för att få regeringen att ändra sig innan det avgörande beslutet fattas.

Detta sker när höstbudgeten läggs på riksdagens bord den 20 september.

Till dess har
regeringen möjlighet att reflektera en gång extra. Inte något parti i riksdagen skulle sätta sig på tvären om pensionärerna skulle få sin skattesänkning. Det är det femte jobbskatteavdraget för tolv miljarder som sticker i ögonen.

Det finns fler skäl för regeringen att hålla pensionärerna på bättre humör. Dagens svåra internationella skuldkris kommer troligen att trycka ner bromsen i pensionssystemet 2013, året innan det är dags att gå till riksdagsval.

En tredje nerskrivning
av pensionerna i kombination med uteblivna skattesänkningar kommer att ge pensionärsrörelsen ytterligare opinion för kravet på ett reformerat pensionssystem med avskaffande av bromsen som främsta paroll.

Frågan då blir hur mycket regeringen tål i form av nära 1,8 miljoner allt mer upprörda pensionärsväljare.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Läs SPF-ordförande Karl Erik Olssons kommentar

Läs om regeringens uteblivna skattesänkning till pensionärerna

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas