Kritikstorm när Comhem släcker ned
Nyheter | TV-sändningar

Kritikstorm när Comhem släcker ned

8 september släcker Comhem ned alla sina analoga tv-sändningar. Det kommer att drabba många äldre. "Det är en ytterst dålig tidpunkt" säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-28

500 000 av 1,6 miljoner hushåll berörs när de analoga sändningarna släcks ned.

Många av kunderna är äldre och Eva Eriksson är inte ensam om att tycka att omställningen från analogt till digitalt är dåligt tajmad när den sker under en rådande pandemi där 70-plussare ska undvika onödig kontakt med andra.

–  Vi seniorer är ombedda att inte gå in i affärer och för många som lever relativt isolerat är teven då ett ännu viktigare sällskap. Att handla en ny tv online är det alla som varken kan eller vill. Dessutom vet vi att allt för många seniorer lever med små ekonomiska marginaler och att skaffa en ny tv huxflux är det inte alla som klarar av, tyvärr, säger Eriksson.

”Bristande respekt”

De som redan tittar på tv digitalt berörs inte men många har äldre tv-apparater som inte klarar av det och många har tv-apparater där det krävs tekniska installationer för att få de digitala sändningarna att fungera.

–  SPF Seniorerna menar att Comhem uppvisat bristande respekt för Folkhälsomyndighetens rekommendationer och förståelse för oss seniorer. Alla har inte den digitala kunskapen som behövs att klara detta själva och under en pandemi är det olämpligt att släppa in människor som kan hjälpa med installation, säger Eva Eriksson.

”Jag hoppas de tar sitt förnuft till fånga”

Comhem är medveten om problematiken och har skickat ut information till äldre och till boenden.

– Sedan har vi också ett samarbete med ett företag som heter Hemfixare, som så här långt har hjälpt 2 000 kunder mot en avgift med rutavdrag. De har en rigid covid-19-policy som följer Folkhälsomyndighetens regler om hur de ska bete sig vid hembesök, säger Fredrik Hallstan, informationschef på Comhem, till Expressen.

SPF Seniorernas ordförande vet i alla fall vad hon tycker att Comhem borde göra.

–  Jag hoppas att Comhem tar sitt förnuft till fånga och skjuter på detta eller i alla fall letar efter lösningar som också seniorer kan känna sig trygga med.

8 september är det alltså sagt att det analoga nätet ska släckas ned.

Det återstår att se hur många som blir av med sina tv-sändningar då.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas