Maritta Selin går till politiken
Nyheter
Maritta Selin ger sig in i politiken. Maritta Selin. Foto: Tomas Södergren.

Maritta Selin går till politiken

Efter tre mandatperioder i SPFs förbundsstyrelse tackar Maritta Selin för sig. Men äldrepolitiken lämnar hon inte. Hon har värvats till FP.

Publicerad 2014-05-27

Det är Folkparatiet i Sundsvalls kommun som har värvat SPF-profilen, som nu står på valbar plats till fullmäktige i höstens val.

– Det känns lika spännande som ovant. Jag har aldrig varit partipolitiskt aktiv tidigare, så det här blir en ny situation, säger Maritta Selin.

Folkpartiet har satt Maritta på skolbänken i ämnet kommunalpolitiska spelregler.

– Förväntningarna på mig är att jag ska fortsätta driva äldrepolitiska frågor som jag gjort för SPF, berättar Maritta Selin. Särskilt fokus blir det nog på bostadsfrågorna.

Bakgrund i mediebranchen

Som SPFare har Maritta Selin alltid brunnit extra för just vård- och omsorgsfrågor och äldres boende. Listan över framträdanden i lokala medier har blivit mycket lång.

Med sin bakgrund i mediebranschen, bland annat som scripta och bildproducent på SVT, vet hon hur massmediernas logik fungerar.

”Jag är otålig”

Maritta Selin gick med i SPF Club Roten i Sundsvall 2002, tog plats i föreningens styrelse 2003 och valdes på Visbykongressen 2005 in i förbundsstyrelsen. Raskt marscherat.

– Jo, men jag är otålig. På gott och ont. Kanske är jag lite för påstridig nån gång men å andra sidan säger många att jag också får nåt gjort.

SPF-stadgarna sätter nu stopp efter tre perioder, men det känns perfekt att sluta nu, säger Maritta Selin. Tre perioder känns precis lagom.

Så, vad är det viktigaste som har hänt under de nio åren?

– Ärligt talat tycker jag att det är för lite. Vi talade redan i Visby 2005 om behovet av att modernisera SPF för att locka fyrtiotalisterna. Men vi kan så här nio år senare ärligt talat inte säga att vi har lyckats med det.

– Men Veteranens omgörning är ett lysande undantag liksom den fantastiska kompetens som har bytts upp på kansliet. Det inger hopp.

Stagnerar man går man under

Det finns en likhet mellan ett företag och en organisation som SPF, menar Maritta Selin.

– Om ett företag eller en organisation vågar blicka framåt och göra genomtänkta förändringar så går det oftast bra. Men gör man ingenting stagnerar man och går så småningom under. Det där vet vi, men ändå gör vi inte som vi lär.

Kvar i SPF

Maritta kvarstår som medlem i SPF, men tar paus från aktiva uppdrag tills vidare. Det nya livet som lokalpolitiker får hela gunsten.

Med sitt raka språk och heta humör kan temperaturen komma att höjas betydligt i Sundsvalls politiska liv framöver.

Jan Arleij

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas