Motionera mera
Nyheter
Foto: Colourbox

Motionera mera

Motion med belöning. I Fernebo samlas poäng! Varje halvtimmes promenad ökar chanserna att vinna på lotteriet.

Publicerad 2012-06-28

I Gästrikeföreningen SPF Fernebo premieras motion med lotter. Alla som vill fyller i ett motionskort när de har rört på sig, varje halvtimmes aktivitet ger poäng. När man har sportat ihop 20 poäng belönas man med en lott. Ann-Marie Andersson är föreningens sekreterare, tillika friskvårdsansvarig:
– Jag var ute och promenerade och funderade ut den här grejen. Man tänker så bra när man promenerar. Sedan googlade vi och hittade exakt samma idé hos en SPF-förening i Dalarna, så vi kopierade den och anpassade efter våra behov. Nu har vi kört »Motionera mera« i snart fem år.
– Vi har precis bytt aktiviteter. Under vinterhalvåret är det vinterbetonade aktiviteter som skidåkning, och mellan 19 april och 24 oktober är det sommaraktiviteter som promenader, cykling, orientering och boule. Det funkar jättebra!
– Vi som tränar regelbundet behöver inte den här puffen, vi motionerar ändå. Men när man har fått de här som annars inte motionerar att gå ut och röra på sig, när de tycker att det är kul och de lämnar in en lapp, då blir jag väldigt glad.
– Det är ett 50-tal som har lämnat in lappar, det är i stort sett hälften av våra 120 medlemmar. Och i distriktet har de nappat på det här, så det är möjligt att det dyker upp på fler ställen. Det är ju så enkelt!

Text Frida Johansson

 

Ut och trampa

Foto: Colourbox

Cykling är en av aktiviteterna som ger poäng i »Motionera mera«. När du cyklar tränar du kondition, balans och styrka samt förbränner fett. Dessutom får du frisk luft. Men använd hjälm. Hälften av alla cyklister som omkommer i trafiken är 64 år eller äldre. Därför är det glädjande att hjälmanvändandet ökat sedan SPF 2011 var med i ett projekt där man informerade om cykelsäkerhet på månadsmötena. Före informationen sa 42 procent av de som cyklade att de aldrig använde hjälm. Efter projektet hade denna andel minskat till 34 procent.

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas