Nyheter | Medicin

Ny lag ska förhindra hamstring

Apoteken förbjuds att ge ut receptbelagda läkemedel för mer än tre månader. Men det finns ingen anledning till oro, säger SPF Seniorernas sakkunnige Thony Björk.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-01

Regeringen har infört en ny lag som gör det förbjudet för apotek att lämna ut receptbelagda mediciner för mer än tre månader i taget. Lagen började gälla 1 april.

Redan i mitten av mars rådde man apotek att begränsa uttaget av läkemedel.

– I kristider som dessa är det ännu viktigare än vanligt att tillgången till läkemedel är jämlik. Om folk hamstrar mediciner finns en risk för att vissa läkemedel inte kommer att räcka åt alla. Därför inför vi den här begränsningen, sade socialminister Lena Hallengren med anledning av lagens införande.

Betalat själv

– Fram tills idag har det varit så att du fått ut för max tre månaders användning inom läkemedelsförmånen, men du har kunnat hämta ut mer om du betalat ur egen ficka, dvs utan den rabatt som läkemedelsförmånen ger. Det är det stopp för nu, säger Thony Björk, apotekare och SPF Seniorernas sakkunnige i läkemedelsfrågor.

Vilka påverkas mest av detta?

– De enda som påverkas är de som av någon anledning vill hämta ut läkemedel för mer än tre månaders förbrukning. Det innebär att hamstring inte är möjligt.

Minskar risken

Enligt Thony Björk finns det ingen anledning att oroa sig över att ens medicin ska ta slut. Snarare gör det nya förbudet att läkemedlen kommer att räcka längre.

– Idag finns ingen brist på läkemedel mer än den som vi vant oss vid, att allt inte finns att få från apoteket på en och samma gång. Med den nya regeln minskar risken för brister betydligt. Det finns idag ingen anledning att vara orolig.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas