Höga nivåer av sockerarten mannos kan förutsäga risken för flera sjukdomar, enligt en ny studie.
– Vi kan mäta mannos i blodet och identifiera om människor har en ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och diabetisk njursjukdom, säger Adil Mardinoglu, systembiolog vid KTH-Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och ledamot av SciLifeLab, Sveriges nationella centrum för molekylärbiovetenskap med fokus på hälso- och miljöforskning.
Nivåerna av mannos i blodet förutspår risken utan att man behöver ta hänsyn till övervikt och andra riskfaktorer. Bland annat ska man kunna förutsäga vem som löper risk att behöva en njurtransplantation i framtiden på grund av diabetisk njursjukdom.
– För närvarande är det oklart om eller hur mannos bidrar till sjukdomsutveckling, men senaste framstegen har visat att mannos kan vara involverad i kroppens immunförsvar och andra grundläggande mekanismer för normal celltillväxt och funktion”, säger professor Ulf Smith, forskare och diabetesexpert på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som har lett studien.