Nyheter | Budgetförslag

Rätt till boende och ”leva livet-kontrakt”

Nu duggar oppositionens budgetar tätt runt om i landets kommuner. I dagarna har exempelvis Kristdemokraterna och Liberalerna i Stockholm lagt fram sina förslag.

Jan Arleij
Publicerad 2016-10-26
Lotta Edholm, Liberalerna.
Lotta Edholm, Liberalerna.

I oppositionspartiernas alternativ kan finnas godbitar för alerta pensionärsråd att spela ut mot sittande majoriteter.

I november fattar de flesta fullmäktigeförsamlingar beslut om hur mycket pengar som ska fördelas till vad under 2017.

Ges rätt att flytta

Liberalerna i Stockholm säger sig vilja stärka äldres frihet och självbestämmande genom att satsa på ökad hemtjänstpeng jämfört med majoriteten.

Man lägger dessutom 50 miljoner för att betala förslaget att ge alla som fyllt 85 år rätt att flytta till äldreboende.

– En ohållbar boendesituation kan leda till stor ofrihet för den som egentligen vill flytta men inte får. Det är inte acceptabelt att man till varje pris ska beviljas fler och fler hemtjänsttimmar även om man vill och behöver flytta, säger Lotta Edholm, som är oppositionsborgarråd i Stockholms Stad och Liberalernas gruppledare till Senioren.se.

Leva livet-kontrakt

Partiet finansierar också ett projekt för att införa ett vad man kallar ”leva livet-kontrakt” i hemtjänsten med syftet ”att ge äldre större rätt att fortsätta leva som man vill och njuta av det man tycker om även sedan man behöver mer av samhällets stöd”.

– Även om man blir äldre så fortsätter man vara en egen individ med sina egna intressen och preferenser. Vi vill göra det tydligare att den hjälp och det stöd man får i så stor utsträckning som möjligt ska ta hänsyn till detta. Med ett leva livet-kontrakt är tanken att det ska stå svart på vitt vad som är viktigt för en, så att personalen vet om det, säger Lotta Edholm.

För att äldre ska hålla sig friskare och att ”göra livet roligare” även längre upp i åren lovar partiet – som också vill sänka skatten med 20 öre – att förbättra kultur- och fritidsutbudet för äldre, bland annat genom en förstärkt satsning på sommarpensionat.

Sänker skatten

Kristdemokraterna presenterade hela sitt budgetförslag för 2017 i måndags (24 oktober).

Förslaget – kallat ”Tillit, Frihet och Ansvar” innehåller ett förslag om skattesänkning med 40 öre ”så att enskilda människors frihet och familjers privatekonomi stärks”.

Samtidigt satsar man 80 miljoner extra på generösare biståndsbedömning så att fler äldre får del av äldreomsorgen, enligt Erik Slottner, partiets gruppledare i Stockholms stadshus.

– Kristdemokraterna vill införa en boendegaranti för alla över 85 år, och generösare biståndsbedömning i hemtjänsten. Fler människor som upplever ett behov av stadens äldreomsorg ska också kunna lita på att de också får del av den. Till skillnad från den rödgrönrosa stadshusmajoriteten avsätter vi pengar för detta, säger Erik Slottner.

Äldre direkt

Partiet lägger också två miljoner som ska gå till bättre måltidsupplevelser och mer social samvaro i äldreomsorgen. Pengarna räcker också till att hålla helgöppet för telefontjänsten Äldre direkt i syfte att ”öka tryggheten i äldre människors vardag”.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Budgetbeslut i november

Budgetdebatten och beslut om budget i Stockholms stad sker den 16 och 17 november.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-10-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas